Allt större oro för Mette-Marit – kungens sjukdom ökar pressen

prinsessan mette-marit kung halard

Med kungen återigen på sjukhus ökar pressen på kronprins Haakon – och på Mette-Marit, som kämpar med sin lungsjukdom. Kommer hon att orka?

I Norge råder det återigen stor osäkerhet efter att kung Harald drabbats av ännu ett bakslag vad gäller hälsan. Norska hovet uppgav under fredagen att kungen skulle läggas in på Rikshospitalet för operation på lördag morgon.

– Kungen skall opereras för en skadad sena över höger knä. Han kommer att vara sjukskriven till och med den 14 februari.

LÄS MER: Kung Harald inlagd igen – opereras i morgon

Under hans senaste sjukskrivning under hösten 2020 var det kronprins Haakon som fick kliva in i sin fars ställe och agera regent, något som ökar pressen på både honom och Mette-Marit.

Mette-Marit lever sedan drygt två år tillbaka med diagnosen lungfibros, ett svårt och obotligt sjukdomstillstånd där vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas.

prinsessan mette-marit

I december var Mette-Marit och Haakon ute och pratade med caféägare i Oslo.

Stian Lysberg Solum / POOL

Vi vet sedan tidigare att det norska hovet har en strategi för Mette-Marit där hennes uppdrag inte planeras i den officiella kalendern, utan hon följer med Haakon då och då som en bonus, om dagsformen tillåter.

Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom

Detta är lungfibros:

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

LÄS OCKSÅ: Nya bilderna på Mette-Marit som väcker oro

LÄS OCKSÅ: Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek