Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allvarliga frågan om kungen – ställd i direktsändning i SVT

17 aug, 2023, 12:20 

Under torsdagens SÄPO-pressträff ställdes en fråga rörande firandet av kungens 50-årsjubileum.

Annons
Skåningarna hyllar kungen – och Silvia!Brand logo
Skåningarna hyllar kungen – och Silvia!

I år har kungen suttit i hela 50 år på tronen, vilket firas stort runtom i landet.

Bland annat har han, tillsammans med drottning Silvia, under hela året genomfört en Sverigeturné där man besöker landets alla 21 län.

I höst planeras även en storslagen fest där kungligheter från hela världen kommer bjudas in för att fira detta stora jubileum.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia åker kortege mellan Malmö C och Stortorget i Malmö där kungaparet tittade på en fotoutställning och invigde en bänk vid firandet av kungens 50 år på tronen i Skåne på tisdagen. Kungaparet inledde sitt besök i Skåne med att åka Pågatåg mellan Svedala och Malmö C.
Kungaparet genomför en Sverigeturné under hela 2023.

Allvarliga frågan om kungen – ställd i direktsändning i SVT

Under torsdagen höjde SÄPO terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till 4 – något som presenterades av säkerhetspolischefen Charlotte von Essen på en presskonferens.

Annons

Under presskonferensen ställde en av reportrarna på plats en fråga om alla kommande stora evenemang som planeras i Sverige – däribland kungens 50-årsjubileum.

– Är det fortfarande möjligt att folk är på gatan och firar?, löd frågan.

– Vårt budskap är att man ska leva som vanligt, men att det är viktigt att ta del av den information som myndigheter kommunicerar, svarar säkerhetspolischefen.

Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism, säkerhetspolischef Charlotte von Essen och Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NTC) vid en pressträff hos Säkerhetspolisen med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.
SÄPO höll en pressträff om säkerhetsläget i Sverige under torsdagen.

Charlotte von Essen förklarar även att SÄPO, tillsammans med polisen, kommer göra säkerhetsbedömningar utifrån enskilda tillfällen och "möjligen vidta olika åtgärder utifrån det".

– Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad på samhällsinformationen, avslutar hon.

Annons