Alois och Sophie av Liechtenstein firar 20 år av kärlek

Alois och Sophie av Liechtenstein firar 20 år av kärlek
Annons

Idag firar prinsparet av Liechtenstein, Alois och hans hustru Sophie, bröllopsdag och 20 år som gifta.

Liechtensteins arvprinspar firar bröllopsdag. 20 år och fyra barn senare kan nu Alois och Sophie skåla för ett långt om omvittnat lyckligt äktenskap.

Annons

Liechtensteins furstehus är ett av de allra äldsta och härstammar från 1100-talet.

Hemlighetsfulla

Familjen är också en av de absolut mest förmögna i världen. Kanske är det därför inte så märkligt att de håller sig undan från rampljuset och värnar högt om sin privata sfär.

Gifte sig

En aning hemlig är också kärleken mellan Alois av Liechtenstein och Sophie, som gifte sig för 20 år sedan.

En gemensam bekant

Inte mycket är skrivet om hur paret först träffades. Men det sägs att Sophie och “Lois” som arvfursten kallas av familj och vänner, möttes genom en gemensam bekant sju år innan de gifte sig.

Förlovning

När de förlovade sig bodde hertiginnan Sophie i södra Bayern och Alois i Salzburg i Österrike, där han läste vid universitetet.

Sophie fick en förlovningsring som inte gick av för hackor. En safirring  med två diamanter. Ett pressmeddelande om den glada nyheten gick ut den 12 januari 1993. Den tredje juli vigdes paret i St. Florin’s katedral i Vaduz.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL

Se en unik film om Liechtensteins prins Alois och prinsessan Sophie på cocktailparty i Bukarest och gör en spännande rundvandring på slottet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=YA6H8ynmT3E

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Alois och Sophie av Liechtenstein firar 20 år av kärlek”

 1. Tina skriver: 3 juli, 2013

  De firar förmodligen också tålamodet..!


 2. Beatrice skriver: 3 juli, 2013

  Tack Åsa Bönnelyche!

  Det är så tacksamt att få artiklar med relativt ordentlig research och den nödvändiga presentation som vi läsare inte automatiskt
  besitter. Jag uppskattar verkligen att ni inte ignorerar de ‘mindre’ monarkierna/furstehusen – fortsätt så! Ett mycket vackert par för övrigt och inte minst en dynastisk fullträff. Prinsessan Sophie (äldsta dotter till prins Max, hertig av Bayern) ärver sin fars ställning som huset Stuarts överhuvud, dvs den jakobinska pretendenten till den engelska tronen. Jo, jomensan – så skall det se ut. 😉


 3. joppapoppa skriver: 3 juli, 2013

  varför håller de sig undan så mycket??? man varken ser eller hör något om dem ofta.


 4. anders skriver: 3 juli, 2013

  Festligt att se att det knösrika furste paret kommer åkandes i en rätt skabbig gammal Volvo 240…
  Hade för mig att Sophie av Lichtenstein hade svenska anor? Men jag hade tydligen fel…


 5. annica skriver: 3 juli, 2013

  Lilleputt-kunga/furstedömen Liechtenstein, Luxemburg och delvis Belgien håller mycket mer på sin furstliga värdighet än t.ex kungahusen i Norden. Här gifter man sig inte med kreti& pleti, fin stammtavla ska det vara.


 6. Midnattsol skriver: 3 juli, 2013

  2. Beatrice
  Håller med dig helt och fullt! Dessa doldisfamiljer håller låg profil och verkar inte släppa in vem som helst… Det gillar jag, det gör dem faktiskt mer intressanta. Ätten Bernadotte har raserat sin “kungliga värdighet” på relativt kort tid genom att gifta ner sig, och värre kommer det att bli… Jag undrar, i mitt stilla sinne, vad de andra; som Habsburg, Lichtenstein etc. tänker om Miss Slitz som är på väg in i den svenska kungafamiljen, eller ja, hon är redan inne… Man presenterar henne stolt på hovets hemsida. Visserligen har de “vanliga” i Habsburg m.fl. men mig veterligen ingen med Hellqvists bakgrund i alla fall! Hon hade inte haft en chans bland de “riktiga” tungviktarna bland kungligheter…


 7. MargarethaMargaretha skriver: 3 juli, 2013

  #4 anders.Det har du rätt i.Prinsessan Sophies mor är från Sverige född Douglas, Stjärnorp.
  Sophie och Alois av Liechtenstein ett vackert par.Grattis till de
  Lyckliga tjugo åren.
  Tack Åsa för reportaget.


 8. Maja skriver: 3 juli, 2013

  Liechtenstein är en absolut monarki med rätt att upplösa regeringar, stoppa lagar och godkänna domare.Det är snarare en diktatur. Får inte regerande furste som han vill hotar han med att flytta till Österrike och lämna Liechtensteins folk i sticket.

  Tillträdande furste, prins Alois efterträder sin fars maktfullkomlighet när det blir dags för honom och hustrun.
  Har alltid tyckt att detta prinspar ser mycket osympatiskt ut.


 9. Jessica skriver: 3 juli, 2013

  @ Beatrice nr 2 och Midnattsol nr 6, totalt enig med Er. På utländska royalistiska forum vågar man knappt nämna att man är svensk – dubbeltydigheten i begreppet ‘the swedish model’ har blivit ett stående skämt, med all rätt tyvärr.


 10. Sofia skriver: 3 juli, 2013

  Intressant och annorlunda läsning! Kul.


 11. Annica* skriver: 3 juli, 2013

  Var är Sofia nämnd i artikeln? Den handlar ju om Lichtensteins furstehus! Intressant läsning då man inte hör och ser så mycket av dem! Jag tackar också! =)


 12. Olga skriver: 3 juli, 2013

  Tack, Åsa , för intressant och kvalitativ artikeln !


 13. Pamela P skriver: 3 juli, 2013

  Prinsessan Sophie av Bayerns mor kommer från den grevliga ätten Douglas. Till den ätten hör också ärkehertiginnan Walburga von Habsburgs make greve Archibald Douglas. Varför Liechtensteins furstefamilj är så rika beror på den stora och mycket dyrbara konstsamlingen i fursteslottet i huvudstaden Vaduz i Liechtenstein. Fursten av Liechtenstein är den rikaste monarken i Europa genom konstsamlingen.


 14. Pamela P skriver: 3 juli, 2013

  Om det inte hade varit för religionens skull så hade Sophie varit Storbritanniens framtida drottning. Framtida eftersom hennes ogifte farbror och hennes far lever. Farbrodern skulle ha varit kung. Däremot finns ingen som helst kvinnlig tronföljd i det bayerska kungahuset Wittelsbach så överhögheten över det huset övergår i en helt annan gren av familjen Wittelsbach då fadern och farbrodern dör eftersom Sophie har endast systrar. Men det har ingenting med den jacobitiska tronföljden i Storbritannien. I Liechtenstein är kvinnor också helt uteslutna från tronföljden. Det torde Liechtenstein vara ensam om i Europa då exkungahus inte räknas.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar