Älvdalen förbereder för bröllop...

carl-philip-sofia-hovet Erika Gerdemark

Det är många som ser fram emot det kungliga bröllopsåret 2015 då prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig. Inte minst Älvdalsborna!

– Visst betyder det mycket att en Älvdalstjej kan komma att bli hela Sveriges prinsessa, inte minst pr-mässigt. Titta bara på Ockelbo’s uppsving!

Så lät det i somras när Svensk Damtidning träffade Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn. Nu, några månader senare, är förberedelserna i full gång. Älvdalen har till och med satt ihop en egen bröllopsgrupp som håller i trådarna.

carl-philip-sofia-hellqvist-hovet-gerdemark

– Gruppen som arbetar med arrangemanget har många idéer. De är väldigt kreativa och framåt, säger Kjell Tenn.

Koppling till det kungliga bröllopet kräver noga planering och en del i förberedelserna har varit att besöka Ockelbo för kunskap och inspiration. Ockelborna är ju experter på kungligt firande sedan bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010.

Turistmagnet

Dessutom har planeringsgruppen sökt pengar från Region Dalarna. Att Älvdalen väntar en omvälvande förändring rent turistmässigt verkar orten fullt medveten om. Sofias inträde i kungafamiljen gör att Hagströmsmuseet och stenriket tappar i placering över Älvdalens främsta turistmagneter.

Av Ellen Myrgård

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark