Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anders Pihlblad utskälld efter orden om Madeleine: ”Så gör man inte”

07 mar, 2024, 18:30 
Anders Pihlblad har följt kungafamiljen i ett helt år och har bra koll på hur han ska föra sig i kunglig miljö – men ibland blir det fel ändå.
Annons
Anders Pihlblads problem med Victoria: ”En utmaning”Brand logo
Anders Pihlblads problem med Victoria: ”En utmaning”

Anders Pihlblad är en av TV4:s mest erfarna programledare. Han har sett det mesta, både bland höga och låga ämnen, och kan med sitt trygga, lugna jag hantera Nyhetsmorgon utan några större problem.

För att komma upp till Anders nivå av erfarenhet, krävs så klart att man visar framfötterna, tar för sig och har ambitioner – och tackar ja till prestigefyllda uppdrag som att följa den svenska kungafamiljen under ett helt år.

– De har ju ett otroligt mycket mer intensivt schema än vad jag visste om. Kungen verkar ju göra någonting nästan varje dag, oavsett om det står i det officiella programmet eller inte, säger Anders Pihlblad till Svensk Damtidning.

Annons
Kronprinsessan Victoria och Anders Pihlblad
Kronprinsessan Victoria intervjuas av Anders Pihlblad från TV4 under kronprinsessparets officiella besök i Australien 2023.Jonas Ekströmer/TT

– Man vet att efter klockan 18 är det svarta skor som gäller på slottet. Sådant är bra att känna till. Jag har aldrig haft några problem med titlar, vare sig det gäller presidenter eller kungligheter, eftersom jag också tycker att det markerar en viss distans mellan oss.

Anders Pihlblads tabbe i sändning

Trots sin erfarenhet händer det att misstag sker ibland. Det fick den erfarne Anders uppleva när han för ett par år sedan satt i Nyhetsmorgon och pratade om prinsessan Madeleine.

– Antalet prinsar och prinsessor i Sverige kommer att öka markant i sommar. Det beror naturligtvis på att prinsessan Madeleine med familj flyttar tillbaka till Sverige från USA, sa Anders Pihlblad.

Annons

Problemet var bara att Anders hade en märklig accent när han uttalade Madeleines namn. Istället för ett svenskt uttal lät det nästan franskt, något som fick Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall att reagera.

– Så gör man inte i Sverige, däremot kan man ju internationellt uttala Madeleine på det viset, säger han.

Foto: TT/TV4

Anders Pihlblad
Anders Pihlblad valde att uttala prinsessan Madeleines namn med en fransk accent, något som fick Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall att reagera.TV4
Annons