Anders Pihlblads känsliga fråga till prins Daniel – får honom att bryta tystnaden

17 mar, 2023, 10:42 
Prins Daniel och Anders Pihlblad

Anders Pihlblad fick prins Daniel att bryta tystanden kring en personlig fråga.

Annons

Prins Daniel är en privat person. Han ogillar att prata om saker som rör sig utanför hans kungliga uppdrag – vilket är fullt förståeligt om man är så påpassad som kronprinsessan Victorias make varit i över 25 år.

Men Daniel verkar ha ett gott öga för Anders Pihlblad. TV4-profilen får ofta prinsen att släppa på försvaren och bli personlig. Så skedde på fredagsmorgonen, när Anders närmade sig Daniel med ett väldigt känsligt ämne.

Victorias stora firande på slottet – med hela familjen!
Victorias stora firande på slottet – med hela familjen!

Anders Pihlblads känsliga fråga till prins Daniel

I torsdags träffade prins Daniel en grupp njurforskare med anledning av World Kidney Day. Det är en dag där man uppmärksammar sjukdomar som drabbar njurarna och människor som lider av njurbesvär av olika slag. Vi fick inte se något uttalande direkt från Daniel på torsdagen, vilket var en liten överraskning. Vanligtvis brukar han säga något ord om frågan som ligger honom så nära hjärtat.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Men nu fick vi förklaringen. Han sparade sig till Anders och Nyhetsmorgon.

Daniel genomgick en njurtransplantation för att få bukt med en sjukdom som han levt med sedan födseln. Det var hans pappa, Olle Westling, som stod för donationen.

– Det är inget jag tänker på dagligen, men jag är tacksam och ödmjuk och försöker förtjäna det här jag fått genom att leva ett sunt och bra liv, säger Daniel i intervjun med Anders.

Prins Daniel
Prins Daniel i samspråk med Anders Pihlblad.

– Det är ingen självklarhet att organet fungerar resten av mitt liv. Det hoppas jag på, men en viss ödmjukhet finns alltid.

Anders ville veta hur Daniel mådde när det var som värst.

– Jag hade turen att ha en levande donator, så jag hade planerat detta. Sedan blev det en liten period där jag fick dialys under några veckor, för att njurarna inte fungerade. Då blir man väldigt dålig, säger Daniel.

Annons

Daniels uppmaning till svenska folket

Nu arbetar Daniel med att få fler människor att gå med i donationsregistret och hjälpa folk som väntar på en transplantation.

– Jag känner ett visst ansvar att vara en del av det här, att sprida kunskap, att uppmana folk att gå med i donationsregistret. Min enkla filosofi är om du är beredd att ta emot ett organ för dig eller för dina barn, då är det ett enkelt val, säger Daniel.

– Sakta men säkert känns det som att intresset blir större. Men hela tiden finns det ett antal människor som står i kö. Det är såklart förknippat med en otrolig stress. Samtidigt vet vi att 85 procent av svenskarna är för att donera organ. Så där finns det en frustration.

Annons