Anders Tegnell riktar hårda ord till kungen: "Måste komma ihåg"

Anders Tegnell riktar hårda ord till kungen: "Måste komma ihåg"

Anders Tegnell har ett klart budskap att ge kungen.
Victoria och Daniel strålar ihop! Här anländer de till Solna ambulansstation
Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia var tidigare i veckan runt i huvudstaden för att undersöka Stockholms status i kampen mot coronaviruset.

Bland annat var man på Karolinska universitetssjukhuset, där läkare och sjuksköterskor fick svara på frågor från kungaparet.

En fråga som är lika kontroversiell som brännande aktuell är ansiktsmaskerna. I många länder är de obligatoriska, medan Sverige valt en mer liberal inställning till åtgärden. Drottning Silvia tog chansen att fråga den medicinska expertisen på plats i Karolinska efter en liten faktabakgrund till Folkhälsomyndighetens stundtals ifrågasatta rekommendation.

Kungen ifrågasatte förklaringen

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, sa Silvia enligt Dagens nyheter.

Läkarna argumenterade för att munskydden ofta ökar smittorisken, trots att intentionen är det motsatta. Det fick kungen att skaka på huvudet. Han var inte nöjd.

– Jag tycker inte det verkar som att någon kan förklara det där så att man faktiskt förstår, sa ers majestät.

Anders Tegnell svarar kungen

Nu har kungen fått svar direkt från Anders Tegnell. Expressen tog sig en pratstund med Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog och förde vidare vår regents undran. Äntligen fick kungen svaret på sin fråga: varför bär vi i Sverige inte munskydd?

– Därför att det är mycket viktigare att vi håller avstånd. Håller vi bara avstånd, så behöver vi inte ha munskydd. Munskyddens effekt när vi är nära varandra är svåra att värdera. Det finns inga bra studier på det. Och vi måste komma ihåg att flera av länderna som har väldigt stor smittspridning har haft lagstiftning på munskydd under långa perioder. Så det är helt uppenbart att munskydden kommer inte att rädda oss från pandemin. Allmänt ute i samhället verkar de inte ha en jättebra effekt, säger Anders.

Kungen och drottning Silvia har mestadels hållit sig hemma sedan våren. Men vissa undantag har de gjort, även under den värsta coronahetsen. Bland annat närvarade kungaparet på Riksmötets öppnande och fick höra Kungasången sjungen av riksdagsledamöterna i plenisalen.