Anders Tegnells ord sätter stenhård press på Victoria

Anders Tegnell och kronprinsessan Victoria.

Anders Tegnells ord får enorma framtida konsekvenser för kronprinsessan Victoria – både som småbarnsmamma och som Sveriges tronföljare.

Kanske är kulmen snart nådd. Kanske kommer Folkhälsomyndigheten så småningom att lätta på några av restriktionerna. Och kanske kan några av oss återgå till ett mer normalt liv inom en inte alltför avlägsen framtid.

Men det gäller inte 70-plussarna, dit drottning Silvia, 76, och kungen, 74 år på Valborg, hör.

Kungaparet har isolerat sig på slottet Stenhammar.

Kungaparet i sin hemmaisolering på slottet Stenhammar.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa nyligen i en intervju att Europas äldre – ja alla som tillhör någon riskgrupp – kanske måste hålla sig isolerade hela året ut. Hon varnade också för att ett vaccin sannolikt dröjer till 2021. Anders Tegnell är något mer försiktig i sin bedömning, men betonar vikten av att alla över 70 år begränsar sina sociala kontakter och stannar hemma. Och konstaterar att vaccinet blir avgörande för att skydda utsatta grupper.

Corona: Anders Tegnell och pressen på kronprinsessan Victoria

Sammantaget innebär detta ett scenario som sätter en enorm press på kronprinsessan Victoria. För om direktivet blir att alla 70-plussare ska självisolera sig ända till jul, så betyder det att både kungen och drottningen kommer att vara borta från alla sina utåtriktade uppdrag, från alla resor och från all representation som de har på Kungliga slottet – i hela åtta månader till.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Det kan bli tufft för Victoria. Hur ska hon orka med allt?

Och kvar står kronprinsessan Victoria, 42, med en fyraåring i förskolan och en åttaåring i första klass. För henne kan Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens kommande direktiv få oerhörda konsekvenser – både som småbarnsmamma och som Sveriges tronföljare.

Victoria Daniel Estelle och Oscar på Haga slott

Idylliskt på Haga – än så länge.

Någon måste ju göra jobbet. Och det blir Victoria som får rycka in.

Hon axlar dessutom ett stort ansvar för den svenska monarkin redan nu – men om kungen blir fast på Stenhammar ända fram till 2021, så kommer den bördan att öka enormt.

Kungen och kronprinsessan Victoria.

Kungen – och hans tronföljare.

Foto: TT, Kungl. Hovstaterna.