Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ändringen – därför togs scenerna med drottning Silvia bort i dokumentären om Kungen

24 feb, 2023, 15:30 
Drottning Silvia och kungen
Karin af Klintberg berättar varför vissa specifika scener med drottning Silvia klipptes bort ur filmen Kungen.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I kväll är det biopremiär för en av årets mest efterlängtade svenska filmer.

Karin af Klintberg – känd från SVT:s Historieätarna och Värsta språket – fick exempellös tillgång till vår statschef under två års tid. Resultatet blev Kungen, en dokumentärfilm som bjuder på en ovanligt intim skildring av kung Carl XVI Gustaf.

Kungen – därför är drottning Silvia med så lite i filmen

Detaljen i nya bilden på Estelle • Ärliga orden – så mår kungen • Margrethe ryggopererad: det händer nu – 3 kungliga snackisar från vecka 8!Brand logo
Detaljen i nya bilden på Estelle • Ärliga orden – så mår kungen • Margrethe ryggopererad: det händer nu – 3 kungliga snackisar från vecka 8!

Svensk Dam fick sig en pratstund med Karin efter att ha fått se filmen på förhand. Och det var en sak som slog oss med filmen, som vi var tvungna att fråga regissören om när vi väl fick chansen.

Drottningen är ju bara med på ett litet hörn i din film – det är verkligen laserperspektiv på kungen?

– Ja, jag ville att det skulle vara han själv som pratade – för jag ville göra ett sant porträtt av kungen. Och det här är så sant som jag kan komma. Jag har försökt ge en så sann bild som möjligt – utifrån vad jag ser, svarar Karin.

Annons

– Jag gjorde intervjuer med drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina – och det var långa intervjuer, och de var jättebra.

– Men jag ville ändå ha hans egen röst, så de inslagen där drottningen, kronprinsessan och prinsessan Christina pratar om hur han är, de kortade jag ner.

För Karin var det alltså viktigt att detta var en berättelse om just kungen. Inte i första hand om kungafamiljen, eller monarkin, utan om individen.

– För jag ville ha det från hästens käft, för då på något sätt blir allt sant. För att det är han själv som säger de här sakerna, säger hon.

– Så drottningen, kronprinsessan och prinsessan Christina är med i filmen, men de fick inte ”ta över”, för det är kungen som ska berätta.

Kungen – en dokumentär av Karin af Klintberg

Prinsessan Christina är med i större utsträckning än både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Christina talar till exempel så fint om deras uppväxt, hon var tre år äldre och kunde se saker, och minnas saker, lite annorlunda, så jag tycker att det tillförde hans berättelse någonting, säger Karin.

Annons