Änkan rasar mot bilderna i The Crown

The Crown väcker stor ilska i Storbritannien. En änka har trätt fram och riktat kritik mot Netflix.

The Crown är höstens och vinterns stora tv-snackis. Miljontals människor har bänkat sig för att djupdyka ner i intrigerna kring det brittiska kungahuset. Den senaste säsongen, den fjärde i ordningen, är potentiellt sett den mest kontroversiella hittills. Delvis för att den till stor del kretsar kring prinsessan Diana, som i serien spelas av stjärnskottet Emma Corrin. Men det är inte bara skildringen av Lady Di som väcker reaktioner.

I en av säsongens nyckelscener är prins Charles med om en lavin under en skidtur i Schweiz. Prinsen överlever, men hans nära vän Hugh Lindsay mister tragiskt nog livet.

Änkan rasar mot The Crown

Prins Charles på väg till Hugh Lindsays begravning 1988.

Nu rasar Hughs änka Sarah mot att händelsen togs med i tv-serien.

– Jag blev förfärad när jag fick veta att avsnittet skulle spelas in, och jag blev väldigt bekymrad över vilket slags effekt det skulle få på min dotter, säger Sarah till The Telegraph.

– För mig var detta en väldigt privat tragedi.

Men det är som sagt många som har åsikter om The Crown. Reportern Angela Levin fick exklusiv tillgång till kungligheterna när hon skrev en biografi av prins Harry. Hon är rasande på Netflix.

– Programmet stinker. Det är en attack på monarkin, en attack på kungafamilj. Den är hämndlysten och tar bara upp det negativa hos alla. Den är obalanserad. Ett gyllene äpple som är ruttet på insidan. Det är väldigt orättvist gentemot kungafamiljen, säger Angela i tv-programmet Good Morning Britain.

"Hemsk och giftig"

Även programledaren och skribenten Piers Morgan har uttryckt sitt missnöje. Han menar att serien förvanskar verkligheten.

"Diana ses som världsfrånvänd, osjälvständig, barnslig, hopplöst naiv, surmulen och något galen, och han ses som sur, elak, grym, hemsk, giftig, gnällig, vidrig och i slutändan något av en skitstövel", skriver Piers i en krönika för Daily Mail.

"Och drottningen porträtteras som en kall, hjärtlös och omänsklig kvinna som inte kan visa någon empati gentemot paret samtidigt som deras äktenskap faller samman."

"Och det är versionen som finns på Netflix som människor kommer att komma ihåg. Det är inte konstigt att kungafamiljen sägs vara rasande."