Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Nationaldagen i SVT: Anne Lundbergs ord om tragedin

06 jun, 2020, 15:00 
Anne Lundberg som leder nationaldagsfirandet 2020 på Skansen.
Sorg, förlust – men också en ny kärlek. Det är mycket som döljer sig bakom Anne Lundbergs leende. I kväll leder hon Nationaldagsfirandet.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 22?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 22?

 

I kväll leder Anne Lundberg, 54, Nationaldagen 2020 från Solliden på Skansen, ett firande som i år sänds utan publik. Kungafamiljens stolar kommer att stå tomma, och kungen medverkar enbart med ett kortare anförande på länk från Stockholms slott.

Anne Lundberg vid nationaldagsfirandet på Skansen 2017.
I år blir det inte som det brukar för Anne Lundberg på Skansen.

Men allt detta klarar Anne Lundberg förstås galant, hon är en rutinerad tv-räv och kommer som vanligt att bjuda på sitt härligt varma leende.

Anne Lundberg
Anne Lundberg och det berömda leendet.

Det går nästan inte att hitta en enda bild där hon inte ler stort och välkomnande – men sanningen är att det finns sorger, även i Anne Lundbergs liv: I flera intervjuer har hon berättat om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa, och hon var bara 20 när han 56 år gammal tog sitt liv.

Annons

Nationaldagen 2020: Anne Lundberg om tragedin i sitt liv

De tio sista åren hade han levt i missbruk och för Hemmets Journal har Anne Lundberg berättat att hennes far självmedicinerade med både sprit och tabletter.

– Det jobbigaste med att leva med en alkoholist är att de ljuger och jag visste aldrig om han skulle vara nykter när jag kom hem från skolan. Men mamma lyckades ge oss tre syskon en bra uppväxt och god självkänsla. Hon sa att det var viktigt att vara god och snäll. Hon skapade trygghet genom att säga att vi dög som vi var och att allt skulle ordna sig, har hon berättat för Hallandsposten.

Och till Hemmets Journal säger hon:

– Pappa hade försökt ta sitt liv någon gång tidigare, och hotat vid flera tillfällen, så det kom inte som en blixt från en klar himmel. Men jag blev såklart ändå förkrossad. Det var så definitivt.

– Men att växa upp med missbruk i familjen, det var nästan det som var det jobbigaste. Jobbigare än själva självmordet. Det kan låta hemskt att säga – men då tog det slut.

Annons

Anne Lundberg och Nationaldagen 2020

Anne Lundberg och Tara Moshizi som leder nationaldagsfirandet 2020 på Skansen.
Anne Lundberg och Tara Moshizi leder nationaldagsfirandet från Skansen.

I dag finns det desto mera glädje i Anne Lundbergs liv: Hon är nygift med Stefan Lindfors, ett riktigt Mamma Mia-bröllop som stod midsommaren 2019, vid ett litet kloster på en ö i den grekiska övärlden och med Anne i röd brudklänning.

Anne Lundbergs bröllop med Stefan Lindfors i Grekland.
Brudgummen Stefan var också klädd i kärleksrött.

– Stefan är lillebror till mina grannar, som jag umgås mycket med. Vi hade stött på varandra, men då hade vi båda varit i andra relationer. Men sen plötsligt en dag för tre år sedan, så träffades vi, har Anne Lundberg berättat i ”Malou efter tio”

Nationaldagen 2020 sänds lördagen den 6 juni klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Foto: TT, Nadja Hallström/SVT.

Annons