Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anställd hos prins Daniel slår larm - situationen allvarlig

02 jun, 2024, 16:00 
Prins Daniel har blivit informerad om allvaret.
Annons
Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kampBrand logo
Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kamp

Prins Daniel har alltid varit en person som brinner för hälsa och motion. En gång i tiden arbetade han som personlig tränare, med ett eget framgångsrikt gym i Stockholm.

Ända sedan barnsben har han älskat att sporta. I Ockelbo växte han upp nära både fotbollsplan och hockeyrink, vilket gjorde att möjligheten till rörelse bara låg ett stenkast bort.

När han träffade kronprinsessan Victoria blev det naturligt att just motion och hälsa skulle bli en hjärtefråga. Därför såg de till att lansera hälsoinitiativet Generation Pep, med avsikt att få fler barn och unga att röra på sig.

Annons
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
STOCKHOLM 20240507 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte på tisdagen den 7 maj Nordiska muséet i Stockholm. Danmarks kungapar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige. Foto: Karin Törnblom / TT / kod 2377Karin Törnblom / TT

Dystra siffrorna

Varje år släpper organisationen också Pep-rapporten. Siffrorna är dessvärre dystra och allt färre rör på sig. Enligt Daniels anställda, verksamhetschefen Carolina Klüft, går det att härleda till ekonomisk ojämlikhet och hur det ökar hälsoklyftan bland barn.

– Det är klart att när man läser det här och man ser siffrorna, då känns det ju tungt, men samtidigt måste jag säga att det känns som vi ändå får gehör också från flera håll kring att de här frågorna är en samhällsfråga, att man behöver ta dem på allvar, säger hon.

Annons

Daniels anställd om situationen

En ny svensk studie visar även att man sett den farliga kombinationen av fetma och muskelsvaghet hos barn så unga som åtta år.

Carolina Klüft är fullt medveten om den allvarliga situationen och betonar att det är ett samhällsprogram, som påverkar såväl individ som sjukvård och arbetskraft.

– Det här kanske är en av de viktigaste frågorna vi har just nu, att inte svika våra barn.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är så enkelt som att säga ”ut och rör på dig så blir allt toppen”, säger hon till Aftonbladet.

Carolina Klüft
Carolina Klüft är medveten om allvaret.Karin Törnblom / TT

Foto: TT

Annons