Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Äntligen vågar prinsessan Aiko gå till skolan igen

10 mar, 2010, 12:30 
Agneta Nisbeth
Annons

Kronprinsessan Masako och kronprins Naruhito med sin enda dotter Aiko som fått problem i skolan.
Kronprinsessan Masako och kronprins Naruhito med sin enda dotter Aiko som fått problem i skolan.
Prinsessan Aiko är nu tillbaka i skolan med stöd av sin mamma.
Prinsessan Aiko är nu tillbaka i skolan med stöd av sin mamma.

Prinsessan Aiko gick sin första skoldag i går efter ett långt uppehåll. Orsaken till att hon tvingats vila ut hemma är mobbing. Nu är den japanska kejsarfamiljen väldigt oroliga för att Aiko ska drabbas av liknande psykiska problem som hennes mamma, kronprinsessan Masako, brottas med.

Allt började för en vecka sedan med att åttaåriga prinsessan Aiko klagade över ont i magen. Hon ville inte gå till skolan. Till sist lyckades föräldrarna, kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako, locka ur Aiko vad det var som bekymrade henne. De fick då höra att prinsessan hade utsatts för mobbing en längre tid. Skolkamrater från andra klasser än hennes egen hade retat henne och kastat saker på henne. När också en pojke i hennes egen klass bråkade med henne blev det för mycket. Aiko gick hem direkt – och vågade sig sedan inte tillbaka till skolan.
Japanska kronprinsfamiljen och skolan har gemensamt nu sökt lösa problemen och prinsessan är tillbaka i skolan, om än med sin mamma som stöd de första dagarna.

– Det är kronprinsfamiljen själva som beslutat att offentliggöra ärendet, meddelar den kungliga talespersonen Issei Nomura för japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt japanska källor vill Naruhito och Masako vara så öppna som möjligt i den här frågan för att problemen inte ska påverka prinsessan Aiko i framtiden. Hennes mamma Masako lider ju sedan länge av depression och det oroar kejsarfamiljen stort att Aiko nu hamnat under psykisk press under så lång tid.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Österlind

Foto: IBL

Annons