Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Året som gått: Silvias drottninggeneration börjar trappa ned

30 dec, 2013, 08:18 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Annons
Paola-2

De har varit drottningar av Europa tillsammans och känner varandra väl. Men nu börjar åldern ta ut sin rätt och flera av Silvias kungliga kolleger har öppnat dörren för nästa generation.

Hollands drottning och Belgiens kung har abdikerat under året. Aldrig har väl debatten om huruvida en regent bör gå i pension eller inte varit så aktuell som i år.

Gått i pension

Drottning Paola har kvar sin titel men har gått i pension och trappar ned på uppdragen. Precis som Beatrix av Holland arbetar hon fortfarande och sprider glädje när hon besöker skolor, sjukhus och andra samhällsviktiga platser.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Beatrix

Beatrix abdikerade i slutet av april i år och bär nu prinsesstiteln igen. Spaniens Sofia har under året varit oerhört flitig och uppdragen har varit många. Hur länge orkar hon?

Annons

Felipe ta över?

Hon har hållit huvudet högt och klarat av sin roll trots kungafamiljens alla skandaler senaste tiden. (läs Inaki Urdangarin) Då kung Juan Carlos är krasslig har det talats om att kronprins Felipe borde göra sig redo att ta över som regent.

Sofia-2

Drottning Margrethe av Danmark är “still going strong” och alltid lika färgglad. Danskarna har spekulerat i om Margrethe i förtid ska lämna över till sin son kronprins Frederik.

Drottning till sista andetaget

Traditionen i de skandinaviska länderna är den, att det är först då statschefen avlider som nästa generation tar över. Och drottning Margrethe har sagt att hon inte ger upp “förrän hon trillar av pinn”.

Annons
Margrethe-

Drottning Sonja av Norge är trots sina xx år piggare än någonsin. Så motionerar hon regelbundet också. Även Sonja ägnar mer och mer tid åt barnbarnen och sin konst. I kulisserna står sonen Haakon beredd att axla kungarollen framöver.

sonja

Drottning Silvia har fyllt 70 år och har ett långt drottningliv bakom sig. Hon är engagerad i barns rättigheter och brinner för kontroversiella ämnen som tidigare varit “tabu” för kungligheter att tala om – barn och sexuella övergrepp.

Annons
silvia-2

Drottningrekordet har Elizabeth av Storbritannien. Hon är 87 år och har regerat oklanderligt i 61 år!

ste_elizabeth

Inte ska man tala om en dams ålder, men i jämlikhetens namn bör vi inte undvika det.

Silvia är yngst i Europa av våra drottningar:

Drottning Sonja av Norge  76 år (juli)

Drottning Paola av Belgien 76 år (september)

Prinsessan Beatrix av Holland 75 år (januari)

Drottning Sofia av Spanien 75 år(november)

Drottning Margrethe 73 år (april)

Drottning Silvia 70 år (december)

 

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures

 

Annons