Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Årets enda kungliga brudpar!

07 aug, 2016, 11:00 
Agneta Nisbeth
Det är inte alla dagar som Albaniens kronprins är i Stockholm! Vår reporter Annaclara von Hofsten träffade honom och hans fästmö Elia och pratade kärlek och framtidsplaner. I oktober står det ståtliga bröllopet i Tirana – kanske med prins Carl Philip och prinsessan Sofia bland de 600 gästerna.
Annons
prins leka och elia IBL

Det rustas till kungligt bröllop – det enda i Europa i år. Det är Albaniens kronprins Leka II som ska gifta sig med sitt hjärtas dam, den sprudlande, charmiga albanska artisten och skådespelerskan Elia Zaharia. Svensk Damtidning mötte det blivande brudparet i ett sommarfagert Stockholm och pratade brudklänning, barnlängtan och vänskapen med prins Carl Philip.

Kronprins Leka föddes för 34 år sedan i Sydafrika, där familjen bodde i exil. Men sjukhusrummet där den efterlängtade lille prinsen föddes förklarades tillfälligt som albanskt territorium, så den officiella födelseplatsen är faktiskt Albanien.

Hemlandet ligger mycket nära Lekas hjärta – hans föräldrar, kung Leka I och drottning Susan, strävade alltid efter att förmedla en känsla för fosterlandet och hans ambition är att återinföra monarkin i Albanien.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
sofia-carl-philip-ao

I oktober står det pampiga bröllopet med hela 600 gäster – men om den svenska kungafamiljen står på gästlistan vill Leka och Elia inte avslöja av säkerhetsskäl. Det är dock ingen djärv gissning att prins Carl Philip och prinsessan Sofia är bjudna. Carl Philip bjöd nämligen in prins Leka och hans fästmö till 30-årsjubileet av Mariannes och Sigvard Bernadottes stiftelse för fyra år sedan. Det var en fantastisk fest, och Leka och Elia har sedan dess en särskild plats i sitt hjärta för Sverige. Kanske hämtade de också inspiration till sin kommande bröllopsfest?

Annons

Det råder inget tvivel om att Elia kommer att bli en anslående brud. Hon berättar att hon ännu inte har bestämt vem som ska få förtroendet att skapa hennes brudklänning. Men ett vet hon – det ska bli en inhemsk designer:

– Självklart, jag vill hjälpa till att lyfta alla begåvade människor som bor i Albanien. Och det finns ingen anledning att anlita någon utifrån när vi har så duktiga designers.

Inte heller brudbuketten är bestämd, men den blivande kronprinsessan berättar att hon tycker mycket om kombinationen vitt och crème, så troligen blir det något i den färgskalan. Men sedan sina år på en skådespelarskola i Frankrike har Elia också förälskat sig i lavendel, så några doftande kvistar blir det nog också. Hon kommer även att bära tiara, en släktklenod som tillhör Lekas familj.

De nygifta kommer att bosätta sig i det kungliga residenset i Tirana, som ägs av prins Leka privat. Här finns 900 kvadratmeter att fylla med familjeliv – för paret gör ingen hemlighet av att de längtar efter barn.

Annons

– Det är klart vi vill ha barn, säger Leka. Jag har ju inga syskon, vilket är lite tråkigt, och sedan vill vi ju att det ska finnas någon som kan föra det kungliga arvet vidare. Men framför allt tycker vi det vore roligt!

Det verkar däremot råda viss tveksamhet hur många barn paret hoppas på. Många, säger prins Leka först, men ändrar sig till att två nog vore lagom.

– Och Elia vill helst ha tvillingar!

– Jaså, vill jag? säger Elia snabbt med ett förvånat leende. Det visste jag inte!

prins leka instagram

Leka och Elia har varit ett par i ungefär tio år och förlovade i sex. De känner varandra mycket väl, och det märks hur mycket de tycker om varandra. De är ett samkört par, som bland annat förenas i sin strävan att lyfta Albanien ur fattigdomen. Elia är en mycket känd skådespelerska och sångerska i sitt hemland, och även Leka är förstås väldigt väl känd i sin egenskap av prins.

Annons

Deras bröllop handlar förstås först och främst om deras kärlek, men de ser det också som ett tillfälle att marknadsföra sitt älskade land.

– Det händer så otroligt mycket i Albanien, och vi vill att folk ska upptäcka det. Utvecklingen går enormt fort, i dag pratar till exempel i princip alla i den yngre generationen engelska. Det är också mycket säkert, både för turister och befolkning, försäkrar Leka och Elia.

– Sedan är det ett vackert land, med omväxlande natur, fantastiska stränder och väldigt låga priser – och det ligger mitt i Europa. Albanien är också väldigt genuint, det har inte alls exploaterats som många andra av Europas länder. Det är helt enkelt en oslipad diamant!

 

kung zog

Visste du att…

Albanien blev monarki 1928. Då utropade kronprins Lekas farfar, den dåvarande presidenten Zogu, sig själv till kung Zog. 1939 invaderades landet av Mussolini och kungafamiljen tvingades fly. I dag är Albanien republik med president Bujar Nishani som statsöverhuvud. Kronprins Leka är som enda kvarvarande medlem av den kungliga familjen dess överhuvud.

 

AV: AnnaClara von Hofsten

Foto: IBL, Instagram

Annons