Ari Behn – en frispråkig författare som satte fart på kungahuset

ari behn är död

Ari Behn passade aldrig in i den kungliga mallen. Och kanske var det just därför han var så otroligt omtyckt. Ari klev in på slottet och rörde om i grytan med sina frispråkiga uttalanden och uttrycksfulla konst. Kungaparets hjärtan vann han direkt och så småningom även det norska folkets.

Ari Behns plötsliga bortgång chockar Norge. Beskedet om att författaren valt att avsluta sitt liv i förtid har mottagits med förtvivlan och flera internationella medier har rapporterat om hans död.

Officiellt var Ari bara en del av den norska kungafamiljen i 14 år men både innan och efter äktenskapet med prinsessan Märtha Louise gjorde han sig känd som en frispråkig bohem med uttrycksfulla målningar och en vass penna.

En frispråkig författare till slottet

För norska folket började bekantskapen med Ari Behn redan 1999. Han hade just debuterat med boken Trist som faen och tatuerade in tärningskastet 6, på överarmen, när boken resulterade i försäljningssuccé. Några år senare lät Ari även tatuera in en sotig lilja, strax över handleden. Han älskade liljor och friade även till prinsessan Märtha Louise i ett hav av liljor. Väldigt okonventionellt och väldigt mycket Ari.

Men vi tar det från början.

Det var på hösten, år 2001, som ryktena om en eventuell romans mellan kungaparets äldsta dotter och en av Norges mest omskrivna kulturpersonligheter, Ari Behn, började florera. Det visade sig att Ari och Märtha Louise hade lärt känna varandra genom Aris mamma, Marianne Behn, som arbetade som fysioterapeut och som hade behandlat prinsessan med så kallad rosenterapi.

Relationen bekräftas kort därefter och i senare intervjuer förklarade Ari att om Märtha Louise inte hade tillhört kungahuset så hade de gift sig två veckor efter deras första möte.

Ari passade aldrig in i den kungliga mallen

Men riktigt så fort går det ju inte att byta ringar med en prinsessa. Kung Harald och drottning Sonja tog förvisso emot sin nya svärson med öppna armar. Värre var det med Norges mest inbitna rojalister. Ari var en stor kulturpersonlighet som inte var rädd för att ta bladet från munnen och säga sin åsikt. Många menade därför att han inte passade in i den “kungliga mallen” och han kritiserades bland annat för att vara öppen med sina sympatier för Arbeiderpartiet. I samband med förlovningen gick samhällsdebattören Kjetil Rolness till och med ut och kallade honom “svärsonen från helvetet” i norska Dagbladet.

I boken Vivian Seving, från 2009, skrev Ari följande:

– Jag är patologiskt trotsig, upprorisk till det infantila. Det skapar problem och gör att jag ofta hamnar i komprometterande situationer och idiotiska gräl.

Ja, Ari Behns kontroversiella uttalanden och (på gränsen till) politiska ställningstaganden i kombination med Märtha Louises änglaskola och intresse för andlighet gjorde att paret ofta hamnade på löpsedlarna. Men år 2012 vände det.

Flytten till London

Ari och Märtha Louise, och döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah, bestämde sig för att flytta till London. Det brukar sägas att den brittiska tabloidpressen är världens värsta men Ari har berättat att familjen var “förskonad” då man bodde där.

– Äntligen kunde jag få distans till brölet, sa Ari vid den här tidpunkten.

Och på ett sätt var det ju faktiskt som ett komma hem. Ari tillbringade nämligen delar av uppväxten i England. I London, långt borta ifrån Oslos press och påpassande blickar, fick de chans att vara en vanlig familj och Ari kunde även koncentrera sig på sitt författarskap och sitt måleri.

Efter två år i exil flyttade de tillbaka till Norge igen. Och i samband med återkomsten gjorde Ari, återigen, några uppmärksammade uttalanden.

– I den omedelbara, norska öppenheten finns en ingrodd främlingsfientlighet. Vi talar om öppenhet och tolerans, men få kommer att ha en mångkulturell stadsdel, sa han i en intervju med VG.

Relationen med drottning Sonja

År 2016 gick paret skilda vägar. Ari flyttade till en egen bostad i stadsdelen Lommedalen i Bærum utanför Oslo. Det är sällan skilsmässor beskrivs som lyckliga med Aris och Märtha Louises var en sådan. De smutskastade aldrig varandra framför öppen ridå och fortsätta vara vänner, även när prinsessan träffade sin nya kärlek Shaman Durek. Faktum är att hela kungafamiljen fortsatte att betrakta Ari som en i familjen efter skilsmässan. Han var alltid välkommen till slottet och drottning Sonja höll ständigt relationen med exsvärsonen vid liv. De delade intresset för konsten och precis som Ari kämpade för Märtha Louise, när de först träffades, så hade ju hon fått kämpa för Harald när det begav sig.

– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom, sa kungaparet efter dödsbeskedet.

Uppbrottet med prinsessan Märtha Louise tog oerhört hårt på Ari Behn. Han lades in på sjukhus och tampades bland annat med panikångestattacker.

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han sagt i en tidigare intervju med den norska tidningen Dagbladet.

Foto: TT