Ari Behn: "Förr eller senare blir jag utkastad hemifrån!"

Ari Behn: "Förr eller senare blir jag utkastad hemifrån!"

Författaren Ari Behn, norska prinsessan Märtha Louises make, har talat ut i norsk press om att han inte är en lycklig person. Trots hans många bokframgångar och den älskade familjen drabbas han ofta av depressioner, och dessa bara förvärras, menar han.

Ari Behn, 36, har i en djupintervju i norska tidskriften Massiv berättat om sina återkommande depressioner och att han är en person som är svår att leva med. Trots att han är en framgångsrik författare, journalist och designer, far till döttrarna Maud Angelica, 6, Leah Isadora, 4 och Emma Talulah, 1 år, och tillika make till norska prinsessan Märtha Louise, 38, säger Ari att han inte är en lycklig person.

– Förr eller senare blir jag utsparkad hemifrån. Det är antagligen mycket värre för de som lever med mig att ha mig gående hemma, säger Behn i intervjun. Mina flickor och min fru är de finaste i världen. Men som äkta make är jag svår att ha att göra med. Jag är dålig på praktiska saker och det irriterar alla. Även mig själv.

Hans tre underbara döttrar hjälper visserligen upp humöret en del.

– Men generellt är jag kroniskt deprimerad, och det ser hela tiden ut att bli värre, säger han vidare.

Rumlade runt i Marocko

Han berättar också om resorna till Marocko som han gjorde då han var i början av tjugoårsåldern. Där fick han utlopp för sin äventyrs- och experimentlusta och levde ett utsvävande liv i sus och dus. Han träffade bland andra beat-författarlegenden Paul Bowles, umgicks i dekadenta kretsar och experimenterade med droger.

– Härifrån kommer jag fan inte hem levande, tänkte jag, säger Behn. Det var som i “Tusen och en natt”.

Känner sig ensam

Han avslöjar också att han känner sig mer och mer ensam.

– Okända människor blir nervösa när de träffar mig, de tror att de vet allt om personen Ari Behn, och det gör det svårt för bägge parter att mötas. Jag är en apa som folk tror de känner. Men apan känner ingen. Men jag tycker också om att vara ensam. Det ger mig ett stort mått av icke-förpliktigande frihet.

Ari berättar även att han helst arbetar om morgonen, innan han tar dagens första drink vid halvtvåtiden. Dessutom säger han att han är övertygad om att han kommer att dö helt ensam.

– Jag kommer att dö utan någons sällskap, men utan att vara ensam och bitter. Det är som om jag aldrig helt fullt ut klarar att förbinda mig till någon.

Vad hustrun tycker om hans uttalanden är inte känt… Idag fyller Ari Behn 37 år.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT