Ari Behn: "Jag har blivit väldigt fysisk sedan jag fick barn!"

Filmregissör, författare, glas- och keramikdesigner… Charmige Ari Behn har många strängar på sin lyra. Prinsessan Märtha Louises make berättar öppenhjärtigt om hur livet har förändrats sedan han blev prinsessmake – och framförallt pappa.

Som den designer han är har Ari Behn formgivit sin nya roll som prinsessmake.

– Det är bara jag som kan forma den rollen, ingen annan. Jag är gift med en prinsessa och folk har olika meningar om hur jag ska agera och vara. Tidigare generationer har haft sitt sätt att lösa det på och det har jag full respekt för, men nu är det 2007. Jag har inget konstitutionellt ansvar, ingen titel, så jag har en fri roll. Några gånger kan det hända att jag är med som äkta man, men jag representerar aldrig på egen hand, säger han.

Ari har en studio i skogen

– Som äkta par pratar vi mycket om det vi sysslar med. Men vi har inget med varandras arbete att göra och planerar inga framtida projekt tillsammans. Hon håller på med sitt och jag med mitt.

Att Ari är både författare och designer kan vara lite splittrande:

– Det är inte det att jag måste göra en massa olika saker, jag har något i mig, som jag vill ge utlopp för. Men det är litteraturen som är mitt stora fokus. Skrivande är också ett annat sätt att formge – man hugger ut en text, liksom man hugger ut porslin. Jag längtar efter det. Jag har en liten skrivarstuga, en studio mitt ute i skogen, säger Ari Behn, som på senare tid dock har varit upptagen av att designa porslin och glas, som lanserades på Formexmässan, tidigare i höst, säger han.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn.

Ari Behns livsmotto speglas i hans design av servisen ”Peacock”. Han erkänner glatt att han liksom påfågeln är fåfäng och levnadsglad.

– För tre år sedan fick jag en förfrågan om jag ville formge en servis och jag tackade ja direkt. Jag har alltid målat mycket, säger Ari.

Ari har genom livet vågat ta ut svängarna ordentligt. Som filmregissör chockade han tidigt kulturetablissemanget med sina erotiska skildringar bakom dimmiga marijuanaridåer. Sedan kom böckerna, lika kontroversiella, men med en udd som fick folk att lusläsa dem. Den senaste i raden ”Entusiasm och raseri” fick lysande recensioner.

Rollen som pappa präglar honom

Det som har präglat honom mest är dock rollen som pappa till döttrarna, Maud Angelica och Leah Isodora.

– Jag har alltid varit glad i barn, men när man har hållit i små bebisar så har man varit lite osäker. Men när du håller ditt eget barn vet du från första stund vad du ska göra. Jag blev väldigt fysisk när jag fick barn. Jag gillar att kramas och mina barn tycker om att balansera på mina händer. Vi har en massa sådana lekar. Min far lekte på samma sätt med mig.

Aris föräldrar skildes när sonen var tio år, men har nyligen gift om sig med varandra. Det märks att Ari Behn är lycklig och livsglädjen vill han gärna dela med sig – som make, pappa, designer och författare.

Foto TT