Ari Behn och Alexandra: ute i skilsmässokylan men på väldigt olika villkor

Tänk så olika det kan bli för den som åker ut i kylan efter en kunglig skilsmässa! Prins Joachims exfru Alexandra fick titel, lyxvilla, juveler och miljonapanage. Stackars Ari Behn får däremot hålla till godo med en normal-norsk förortsvilla...
Alexandra-ibl

Den ena har fortfarande en plats i den kungliga gemenskapen medan den andra är ute i kylan. Vi talar förstås om grevinnan Alexandra och Ari Behn och deras olika erfarenheter av en kunglig skilsmässa.

Prins Joachim och Alexandra släppte bomben 2004. De bodde då på ståtliga Schackenborg slott, men efter skilsmässan ville Alexandra flytta tillbaka till Köpenhamn och fick då en patriciervilla i stans diplomatkvarter av drottning Margrethe. Huset låg på exklusiva Svanemøllevejen och när hon valde att sälja i våras gjorde hon en vinst på 18 miljoner kronor.

För Ari Behn, som skilde sig från Märtha Louise i början av augusti, är boendesituationen långt ifrån lika lyxig. Märtha Louise behåller ju både familjens stora hus på Burudveien i Lommedalen och det kungliga skärgårdshuset Bloksbjerg på Hankø utanför Oslo.

Innan Ari förälskade sig kungligt bodde han i en enrumslägenhet, på Kirkeveien i Oslostadsdelen Majorstuen, och eftersom han varken har rätt till apanage eller en titel så skulle man kunna säga att han nu är tillbaka på ruta ett.

Fast nu ser det lite ljusare ut för Ari ändå. Enligt norska Se og Hør flyttar han snart in i en tvåplansvilla fem kilometer från familjen. Den är byggd 2005 och på 230 kvadrat, och den ska ha kostat 8 300 000 kronor.

Och titlarna då?

Ja, Alexandra förlorade visserligen sin prinsesstitel vid skilsmässan, men drottning Margarethe valde att tilldela henne titeln grevinna av Frederiksborg. Dessutom fick hon behålla flera kungliga hedersuppdrag.

Ari har varken varit prins eller adlig och prinsessan Märtha Louise avsade sig ju apanagepengarna i samband med bröllopet 2002. Så någon ”kunglig fallskärm” är det inte tal om i Aris fall. Detta medan Alexandra varje år får 2,6 miljoner kronor från den danska staten. Det innebär en ”månadslön” på 215 000 kronor i månaden…

Huruvida Alexander har en närmare relation till den danska kungafamiljen än vad Ari har till den norska får vi nog aldrig veta. Men nog lever de olika liv efter sina skilsmässor – det är en sak som är säker.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Stella Pictures, Ibl.