Ari Behns egna ord om döden – skriver själv i boken

Ari Behn Inferno-bok

Ari Behn skriver i sin bok "Inferno" om skilsmässan med prinsessan Märtha Louise.
Dessutom avslöjar han hur han kämpade mot svår depression under flera år.
"Det finns ingenting kvar av mig", skriver han i boken.

På juldagen kom det tragiska beskedet att författaren och konstnären Ari Behn har avlidit, 47 år gammal. Han tog sitt eget liv.

– Det är med stor sorg i hjärtat att vi, de allra närmste till Ari Behn, i dag måste meddela att han har tagit sitt eget liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv i den närmaste tiden, sa managern Geir Håkonsund i ett uttalande.

Hans genombrott som författare kom 1999 med romanen Trist som fan och har släppt flera novellsamlingar.

I slutet av sin sista bok Inferno från 2018 berättar han om skilsmässan mellan honom och prinsessan Märtha Louise – och om sina tankar kring döden, skriver tidningen Expressen.

Ari Behn och Märtha Louise

Ari Behn och Märtha Louise var gifta i 15 år. I boken Inferno berättar han om skilsmässan – och kampen mot depressionerna.

”Vi dör. För att återuppstå. Jag är i koma, i vaket tillstånd. Ett delirium. Jag kissar på mig. Jag kan inte äta på egen hand. Jag kan inte gå. Jag håller på att ta farväl till er alla. Jag kommer att dö. Jag har sagt farväl till er alla för länge sedan. Det finns ingenting kvar av mig. Jag är färdig. Kaputt och satt ur spel. Det är så det upplevs. Som verkligt. Som ändligt. Jag har ingen att skriva till. Jag är eklektisk och hycklande. Ett kasus. En självmotsägelse. Buddhist och kristen. Jag säger lite om detta. Jag säger ingenting. Gift i blodet. Gift i huvudet. Strax död och begraven. Strax glömd och förevigad. Strax en form utan rörelsefrihet. Lagd i en öppen kista.”

Vädjade till Ari Behn

Förläggaren Arve Juritzen ville att Ari Behn skulle ändra kapitelnamnet för att få en ljusare ton, enligt Expressen.

– Ari hade skrivit om allt, målat allt, om mörkret, motgångarna, smärtan, slutet. Mycket fick jag redigera bort, ändå blev det smärtsamt. För ärligt? Jag kämpade för att få ett optimistiskt slut, men Ari var beslutsam, skriver Arve Juritzen på sin Facebooksida.

Ari Behn död

Ari Behns tragiska bortgång skakar hela världen.

Kämpat mot depressioner

Uppbrottet med prinsessan Märtha Louise tog oerhört hårt på Ari Behn. Han lades in på sjukhus och kämpat mot psykiska besvär och mot flera panikångestattacker.

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han sagt i en tidigare intervju med den norska tidningen Dagbladet.

Ari Behn förlorade kompassen, förklarade han i samma intervju.

– Det hände så mycket andligt och mentalt, och jag hade också fysiska utmaningar som skapade ett mycket stort ras och kaos, berättar han och syftar då på en cysta i mellanörat som hade uppstått ungefär samtidigt.

Ari Behn har tre barn tillsammans med prinsessan Märtha Louise: Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Foto: TT