Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ari Behns fina ord – fyra år efter hans död väljer Märtha Louise att berätta

16 maj, 2023, 07:30 

Märtha Louise berättar nu om den fruktansvärda tiden efter Ari Behns död.

Annons

På juldagen 2019 kom det tragiska beskedet. Märtha Louises exmake, konstnären och författaren Ari Behn hade tagit sitt liv. Märtha Louise och döttrarna, Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah, lämnades med en enorm sorg.

Johan T Lindwall om Ari Behns begravning: "Otroligt gripande"Brand logo
Johan T Lindwall om Ari Behns begravning: "Otroligt gripande"

På begravningen höll dottern Maud ett känslosamt tal som fick begravningsgästernas ögon att tåras.

– Du sa att jag var en glittrande diamant. Du fick oss att känna att vi kunde bli vilka vi vill. Tack till dig. Vi hoppas att du vet hur mycket vi älskar dig. Vi trodde att du ville gå med oss längs med altargången. Vi trodde att du ville bli morfar till våra barn. Se vilka personer vi skulle bli, sa Maud.

Annons
Märtha Louise på Ari Behns begravning
Märtha Louise lämnades i stor sorg efter ex-maken Ari Behns död.

Märtha Louises ord om Ari Behn

Märtha Louise påverkades svårt av Ari Behns självmord. I två års tid var hon ”jättenere och depressiv”, säger hon i Agneta Sjödins podcast ”Så in i själen”.

– Jag var jättesårbar. Det var en helt förfärlig tid – men som jag lyckades ta mig igenom. Att uppleva en död på det sättet, med självmord... jag anade inte hur hårt det skulle ta fysiskt på kroppen att sörja på det sättet och samtidigt finnas där för sina barn som också sörjde sin pappa, säger Märtha Louise och fortsätter:

Annons

– Genom det här har vi kommit så mycket närmre varandra; vi finns där för varann och du tillåts vara arg, ledsen, glad och det har blivit så accepterat hemma hos oss. Det är så olikt med sorg, hur man bearbetar allting. Psykologen säger att det tar 3-8 år att komma över en sån sorg. Det tänker man inte på, att det tar så lång tid.

Ari Behns fina ord till Märtha Louise

Ari Behn brukade säga att ”alla människor får plats under solen, att alla får känna”, återberättar Märtha Louise. Orden har hon tagit med sig i livet och tillsammans med döttrarna har hon hanterat sorgen.

Annons

– Det var som att det värsta hänt. Kan jag tackla det, kan jag tackla vad som helst. Nu behöver jag inte längre vara rädd, för nu vet jag att jag kan tackla det värsta som finns.

– När man törs gå igenom den här smärtan och överge sig på något sätt, kommer de här insikterna och tryggheten om att man klarar det. Sen har jag haft jättemycket hjälp från vänner och familjen.

Märtha Louise och Ari Behn
Märtha Louise och Ari Behn.

Foto: TT

Annons