Ari Behns svåra kris i offentligheten – svåra tiden med Märtha Louise

"Ari drar ned kungahuset med sina uttalanden". Så lät det för 10 år sedan efter att Ari Behn ännu en gång gjort ett skandalomsusat utspel i medierna.

Under de 14 år som Ari Behn var gift med prinsessan Märtha Louise hamnade han i blåsväder otaliga gånger. Vissa anser att Ari Behn aldrig skulle passa in i det svenska kungahuset medan andra påstår att Ari Behn enbart visar upp en mänsklig sida som tilltalar många.

– Svenska kungen skulle nog aldrig acceptera ett liknande beteende. Han är mer konservativ och Ari Behns uttalanden faller utanför ramen för hur man agerar, säger Christer Lidman, pr-konsult på Morkman.

Ari Behn beskrevs som en skandalförfattare

När Märtha Louise presenterade sin blivande make för kungaparet blev de något förvånade. Ari Behn var redan innan giftermålet med Norges prinsessa ökänd som skandalförfattare och för sina kontroversiella uttalanden om drogliberala åsikter. Nu döptes han snabbt till “Ari Behn Ladin”. Han fick även epitetet “Svärsonen från helvetet”. Det gick så långt att Märtha Louise tvingades avstå från titeln Kungliga Höghet och sitt årliga apanage.

Ari och Märtha Louise

Ari Behn och Märtha Louise precis i början av sitt förhållande.

Vinter 2008 önskade han livet ur tidigare kabinettssekreteraren Carl-Erik Grimstad, som var norska hovets motsvarighet till Elisabeth Tarras-Wahlberg. Anledningen? Grimstad skulle ha ljugit om kungafamiljen. “För mig är han som död”, slog Ari Behn fast.

Ari Behns ställde upp i stor intervju om sitt liv

Sedan uttalandet om den tidigare kabinettssekreteraren var det tyst kring Ari i ett halvår. Han vägrade att ställa upp på intervjuer och var hemma och tog hand om parets barn.

Men plötsligt 2009 ställde han upp i en stor intervju för gratistidningen Massiv under rubriken “En resa till Aris inre” där han delade med sig om sina upplevelser av alkohol, hasch, sexorgier och depressioner, och ännu en gång var det norska kungahuset i gungning.

– Fortfarande har jag små kriser varenda dag. Förr eller senare kommer det att ta livet av mig. Jag kan gå i taket för minsta bagatell och har ett nervöst sammanbrott minst en gång om dagen. Jag är så gott som omöjlig att leva med. Förr eller senare sparkar de ut mig från kungafamiljen, sa han till Massiv.

Ari Behn och Märtha Louise

Han berättade också i intervjun att han led av kronisk depression och kände sig otroligt rastlös i livet.

Fram till intervjun i Massiv hade norska kungafamiljen accepterat Ari Behns olika utspel och beteende, men experterna var då överens om att det finns en gräns även för dem. Den mångåriga kungaskribenten Sten Hedman ansåg att Ari drog ned det norska kungahuset.

– Jag är övertygad om att Harald redan har pratat allvar med både Märtha Louise och Ari. Han inser nog att han inte så många fler chanser. Ari drar ner hela norska kungahuset med alla sina uttalanden.

Foto: TT