Ari Behns nära förhållande till den norska kungafamiljen varade i 20 år

Ari Behns nära förhållande till den norska kungafamiljen varade i 20 år

Märtha Louises före detta make Ari Behn gjorde stort avtryck hos norrmännen, och inte minst den norska kungafamiljen.
Ari Behn är död – blev 47 år gammal
Slå på ljud

Det var under våren 2001 som ryktena började florera att prinsessan Märtha Louise hade börjat träffa en man vid namn Ari Behn. Kort därefter gick paret ut och bekräftade ryktena. Ari och Märtha Louise lärde känna varandra genom Ari Behns mamma, Marianne Behn, som arbetar som fysioterapeut.

Ari Behn och Märtha Louise förlovade sig 2001

Marianne Behn behandlade Märtha Louise med så kallad rosenterapi och på den vägen träffade prinsessan sedan Mariannes son. Sedan gick det snabbt, redan på hösten samma år meddelade hovet att paret hade förlovat sig. Men det var många som var missnöjda med Märtha Louises val av fästman. I samband med förlovningen kallade samhällsdebattören Kjetil Rolness Behn “svärsonen från helvetet” i norska Dagbladet.

Ari Behn och Märtha Louise

Ari Behn och Märtha Louise offentliggjorde förlovningen den 13 december 2001.

Två år innan han blev tillsammans med Märtha Louise hade Ari debuterat som författare med novellsamlingen Trist som faen, som blev hans mest berömda verk med över 100 000 sålda exemplar. Förutom att skriva böcker ägnade sig Ari även åt design och måleri.

Ari beskrevs som orädd och okonventionell

När förhållandet med Märtha Louise blev offentligt var det många som var kritiska mot honom, eftersom han öppet sympatiserade med Arbeiderpartiet och uttalade sig öppet kring olika frågor. Eftersom kungligheter förväntas vara politiskt neutrala hade han svårt att passa in i mallen. Vänner beskriver honom som orädd, okonventionell och en person som inte alltid passade in i alla sammanhang.

Mette-Marit och Ari

Mette-Marit kramar om Ari Behn hösten 2001.

Men den norska kungafamiljen höll inte med allmänhetens kritiska synpunkter och välkomnade Ari med öppna armar. Både Harald och Sonja har inställningen att alla ska få älska vem man vill, kanske för de själva behövde kämpa så för sin egen kärlek. Särskilt drottning Sonja fastnade vid sin nyblivne svärson och den nära relationen dem emellan höll i även efter Märtha Louises och Ari Behns skilsmässa.

Ari och Märtha Louise fick tre döttrar

Ari och Märtha Louise gifte sig 2002 och fick tre döttrar tillsammans. Men 2016 meddelade de att de hade beslutat sig för att gå skilda vägar. Aris mamma Marianne, som varit den som sammanfört paret uttalade sig om uppbrottet på Facebook: “Det känns trist och overkligt att Märtha och Ari inte längre går samma väg. De har haft så många fina år tillsammans och vi har som familj delat många fina upplevelser med dem. Märtha, som jag tycker väldigt mycket, kommer alltid att vara en del av våra liv. I dag tänker jag på det som jag ofta säger till mina klienter i liknande situationer: Sista kapitlet är inte skrivet i den här boken”.

Ari och Sonja, 2011.

Ari och Sonja, 2011.

Men trots skilsmässan fortsatte Ari och Märtha Louise att ha en god relation, och Ari sågs fortfarande som en familjemedlem av den norska kungafamiljen. Aris och Sonjas relation fortsatte som vanligt och de träffades kontinuerligt ända fram till hans död. Ari Behn har kallat drottningen för “inspirerande” och beskrivit deras relation som “mycket nära”. Deras gemensamma intresse för konsten gjorde att de ofta besökte konstutställningar tillsammans.

Norska kungafamiljen uttalade sig om Aris bortgång

När den chockerande nyheten om Aris bortgång blev känd, uttalade sig Sonja och Harald på norska hovets hemsida.

“Det är med stor sorg som drottningen och jag mottagit beskedet om Ari behns bortgång. Ari var en viktig del av våran familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom. Vi sörjer att våra barnbarn nu har mist sin kära pappa, och har djup medkänsla med hans föräldrar och syskon, som nu har mist sin käre son och bror. Vi ber om att Aris närmaste familj får ro i denna svåra tiden.”

Ari, Harald, Sonja, Märtha Louise, Haakon, Mette-Marit

Hela den norska kungafamiljen på semester på Vardø 2015.

Även Mette-Marit och Haakon som stått nära Ari under 20 års tid delade med sig om chocken:

“För oss var Ari en god vän, en kär familjemedlem och en fantastisk onkel, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med. Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet om hans död. Vi tyckte alla väldigt mycket om Ari. Våra tankar går speciellt till Maud, Leah, Emma, prinsessan Märtha Louise och Aris närmaste familj”.

Foto: TT