Ari Behns okända sjukdom – sökte vård en vecka innan sin död

ari behn

Lien, Kyrre
Ari Behn var drabbad av sjukdom veckorna innan sin död, avslöjar hans föräldrar i en intervju med norska Se og Hör.
Ari Behn är död – blev 47 år gammal
Slå på ljud

För exakt ett år sedan förlorade världen en stor konstnär och medmänniska när Ari Behn på juldagen tog sitt eget liv. Sorgen blev stor, inte minst i det norska kungahuset där han lämnade efter sig sina tre döttrar Maud Angelica, 17, Leah Isadora, 15, och Emma Tallulah, 12. I en exklusiv intervju med norska Se og Hör har Aris föräldrar berättat öppet om den sista svåra tiden, då han var tvungen att söka vård med symptom på den kroniska sjukdomen ME.

- På några veckor verkade det som om han blev så mycket äldre. Genom samtal med Ari upplevde jag att han på kort tid gick från att vara utmattad till att drabbas av trötthetssjukdomen ME. Ari delade detta med oss, att alla sensoriska intryck förstärktes, bland annat fann han det svårt att se ordentligt, berättar hans mamma Marianne Behn, 66 i intervjun.

Ari Behns hälsa förvärrades veckorna innan juldagen

Enligt föräldrarna hade han haft det tufft en längre tid, men det förvärrades under de sista veckorna som ledde fram till hans död. De har foton på honom från så sent som november, då tyckte de fortfarande att han såg ut att må förhållandevis bra. Sedan blev allt värre och den 17 december var Ari tvungen att uppsöka sjukhus med sina symptom.

ari behn prinsessan märtha louise

Ari Behn var en högt älskad medlem av norska kungafamiljen, men tiden i rampljuset bjöd även på många utmaningar.

TT

LÄS MER: Mauds starka ord – snart ett år sedan pappa Aris död

– Hela hans fysiska uppenbarelse förändrades så att han kände maktlös. Han hade svår smärta i huvudet och kände att hans kropp misslyckades. Det gör ont att tänka på detta, fortsätter en märkbart tagen Marianne.

Han pappa Olav Björshol körde honom hem från sjukhuset, och han minns chocken när han såg honom.

– Det gjorde ont att se honom så trött och försvagad. Det var inte så länge sedan jag hade sett honom. Vad hade hänt med Ari på kort tid? Det var otroligt. Jag trodde inte på mina egna sinnen, säger Olav till tidningen.

Om du har självmordstankar

Det finns hjälp att få för den som känner självmordstankar!

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon på en stödlinje. Du kan vara anonym om du vill. Du kan till exempel kontakta: