Ari Behns pappa: "Var jag som hittade honom"

Mammans ord på Ari Behns begravning

Ari Behn, fadern till norska prinsessan Märtha Louises barn, tog sitt liv på juldagen.Nu avslöjar pappan Olav Bjørshol att det var han som hittade sonens kropp. – Det verkar som att Ari hade funnit ett slags ro den sista tiden, säger Olav till norska Se og hör.

På juldagen kom beskedet som försatte det norska kungahuset i omedelbar sorg: Ari Behn, författare, konstnär och prinsessan Märtha Louises exmake, hade dött, 47 år gammal. 

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, meddelar att han har tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, sa Geir Håkonsund, Ari Behns manager, i ett uttalande till NRK. 

 

Ari Behn död

Behn, som skilde sig från prinsessa Märtha Louise 2016, har tidigare vittnat om att han led av mental ohälsa. I samband med skilsmässan blev han inlagd på sjukhus med en panikångestattack.

I en intervju norska Se og hör berättar föräldrarna Marianne Behn (66) och Olav Bjørshol om varför de valde att berätta öppet om att sonen begått självmord.

– Ari var en känd person. Vi valde att säga som det var för att inte skapa spekulationer och med hopp om att det här skulle kunna vara till hjälp för andra, säger mamma Marianne Behn.

Pappan: “Jag som hittade Ari”

Ursprungligen var planen att Ari Behn skulle fira jul med sin exmaka Märtha Louise och deras tre barn. Men enligt Se og hör mådde Ari för dåligt och valde i stället att stanna hemma i sin bostad i Lommedalen. Dit kom pappa Olav på besök – och på juldagen gjorde han den fasansfulla upptäckten.

– Det var jag som hittade honom. I dag är jag djupt tacksam för att jag fick vara hos honom, säger Olav till tidningen.

I efterhand gläds pappa Olav åt att han såg till att besöka sonen – som därmed slapp fira jul på egen hand.

– Ari var inte ensam då han valde att ta sitt liv. Det verkar som att Ari hade funnit ett slags ro den sista tiden, säger Olav.

“Var där för dig i smärtan”

Mamma Marianne Behn höll ett rörande tal när Ari fick en högtidlig statsmannabegravning i början på januari.

– Vårt allra sista samtal handlade inte om lidande. Det handlade om ljuset och om ljuset från alla dimensioner, sa hon då.

– Ljuset som är kärleken. Livet är i skärningspunkten mellan ljuset och mörkret.

– Vi var där för dig i smärtan. Samtalen kunde vara råa och smärtsamma.