Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Arvet som chockade kungafamiljen: Carl Philips hus – utan Sofia

20 apr, 2021, 12:52 
AvAnnaClara von Hofsten
Sofia får ingenting vid en eventuell skilsmässa.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har valt att skriva äktenskapsförord. Det är något som många par gör, kungliga eller ej, men det finns en del av avtalet som sticker ut.
Annons
Prinsessan Sofias tuffa tid: tvingades söka hjälpBrand logo
Prinsessan Sofias tuffa tid: tvingades söka hjälp

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är numera stadgade trebarnsföräldrar, och de känns verkligen som ett harmoniskt och sammansvetsat par. Men prins Carl Philip väljer ändå att ta det säkra före det osäkra om saker och ting skulle gå fel, och inför bröllopet 2015 skrev paret ett äktenskapsförord, som innebär att Sofia i princip blir lottlös vid en eventuell skilsmässa. Det enda hon får ta del av i dagsläget är möbler och annat bohag.

Hundkäxen växer höga i hagarna vid Ökenäs gård, en plats som betyder mycket för både prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Stor skillnad mot Victoria och Daniel

Enligt äktenskapsförordet ska var och en nämligen behålla det han eller hon förde med sig in i boet. Och i prinsparets fall innebär det att Sofia inte har någon rätt vare sig till familjens permanentbostad Villa Solbacken på Djurgården, Villa Ökenäs utanför Trosa eller sportstugan i Värmland.

Annons

Det är en avsevärd skillnad om man jämför med prinsessan Victoria och prins Daniel – permanentbostaden Haga slott äger ingen av dem och Villa Skönvik på Öland äger de tillsammans.

Sofia har ingen rätt till familjens hem Villa Solbacken...

Att Sofia inte ska ha någon rätt till Villa Solbacken är ganska begripligt – det stiliga funkishuset är ju ett arv efter Carl Philips ”extrafarfar” prins Bertil. Inte heller fallet med stugan i Värmland är särskilt kontroversiellt – den fick ju Carl Philip i dopgåva i sin egenskap av hertig av Värmland.

Arvet kom som en överraskning

Men med Ökenäs gård är det lite annorlunda. För det första har Carl Philip ingen anknytning till gården – den damp ner som en total överraskning för hela kungafamiljen 2007. Prins Carl Philip ärvde Ökenäs gård av sjöofficeren och gymnasieläraren Bertil Jonsén, sedan han helt oväntat hade testamenterat gården till prinsen – detta trots att de inte kände varandra utan bara hade råkat varandra helt kort. Bertil Jonsén hade inga egna barn, men man kan ju tänka sig att övriga släktingar hade tänkt sig ett annat scenario.

... och inte heller till sportstugan i Värmland.

Men det blev alltså prins Carl Philip och hans familj som får njuta av idyllen på Ökenäs gård. Gården ligger på en udde i det sörmländska landskapet, bara 50 meter från havet och med grusvägar som slingrar sig fram mellan hagar med betande får.

Annons

Faktum är att Ökenäs i början av Carl Philips och Sofias relation blev något av deras hemliga kärleksnäste, där de garanterat fick vara ifred för nyfikna blickar – tomten är nämligen lika stor som fem fotbollsplaner. Det var också här på Ökenäs som Carl Philip friade till Sofia en vacker junimorgon 2014.

Ökenäs gård ligger mycket vackert utanför Trosa, vid en havsvik med egen brygga och en gammal sjöbod. Inte heller detta paradis har Sofia någon rätt till.

– Ökenäs är vårt lantställe som vi värdesätter enormt mycket. Där klipper vi gräset, spikar upp saker, går långpromenader och gosar med vår hund Siri, har Carl Philip och Sofia berättat själva.

– De är där mycket året runt, det är ett ställe de tycker om att vara på, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Södermanlands Nyheter.

Prinsarna Alexander och Gabriel framför den nya, fina gärdesgården som markerar tomtgränsen.

Miljonrenovering av gården

Gården byggdes ursprungligen i mitten av 1800-talet, men bostadshuset i sin nuvarande form är byggt 1908. När Carl Philip övertog gården var den i ett ganska bedrövligt skick, men efter ett antal sköna miljoner är den nu i toppskick.

Annons

Och stället är verkligen perfekt för ett par eller en småbarnsfamilj! Här finns ett platsbyggt, exklusivt lantkök från Kungsäter Kök, och på baksidan finns en stor altan där det sommartid tronar en stor och lyxig grill. På tomten ligger det röda gästhuset med vita knutar där Sofias mamma Marie och pappa Erik Hellqvist brukar bo, och här finns också en gammal lekstuga, perfekt till småprinsarna Alexander, 5, Gabriel, 3, och nyfödde lille Julian.

Hm – sedan den här bilden togs har den gamla lekstugan förhoppningsvis rustats upp... Men tänk så roligt för de tre bröderna att leka i!

Kontroversiellt beslut

Renoveringen ägde i huvudsak rum sedan prinsen träffat Sofia, och de har därför tillsammans engagerat sig i alla val och beslut som kommer med en omfattande renovering. Och sedan de blev föräldrar använder prinsparet gården ännu mer; här kan de vara ifred, ta långa barnvagnspromenader och låta de större barnen rasa fritt utan att bli störda. Grannarna har berättat att de ofta ser prinsfamiljen på promenad i grannskapet klädda i avslappnade träningskläder.

Allt detta sammantaget betyder att prins Carl Philip egentligen aldrig har haft någon relation till Ökenäs på egen hand, utan bara tillsammans med Sofia. Gården har ju inte heller någon historisk koppling till kungafamiljen. Det är därför det kan ses som kontroversiellt att även Ökenäs ska undantas vid en eventuell bodelning. Att ha laglig rätt till sitt hem är inte bara en ekonomisk fråga, det är även en symbolfråga som handlar om trygghet, anknytning och viktiga minnen.

Annons