Arvet som chockat kungafamiljen: "Det är bisarrt!"

Prins Carl Philip blev underrättad om nyheten.Plötsligt stod han som arvtagare till 18 miljoner kronor.

Prins Carl Philip kunde inte tro sina ögon. Men det stod där, svart på vitt, i civilingenjören och gymnasieläraren Bertil Jonséns testamente. Carl Philip skulle ärva allt som Bertil lämnat efter sig.

Bertil avled 82 år gammal, den 2 juli 2007. Hans närstående hittade dokumentet i ett tidigare okänt bankfack, har Expressen tidigare berättat.

Prins Carl Philip har fått arv värt 18 miljoner

Carl Philip och Sofia älskar Ökenäs, gården prinsen ärvde.

Carl Philip och Sofia älskar Ökenäs, gården prinsen ärvde.

Det fanns bara en arvtagare nämnd i testamentet. Prins Carl Philip.– Jag var inte den enda som blev chockad över vad som stod i testamentet, sa en person i kretsen kring Bertil till Expressen.– Ett sånt här testamente väcker både frågor och undran. Själv tycker jag att det nästan är bisarrt, men det är naturligtvis helt juridiskt korrekt, sa Elias Arfwedson, en advokat som hade granskat testamentet på uppdrag av en anhörig.Dråpliga scenen med Sofia – precis innan festen!Läs mer

Enligt Expressen uppgick värdet av Bertils tillgångar till 18 miljoner kronor. Då ingick exempelvis gården Ökenäs utanför Trosa, som Carl Philip och prinsessan Sofia numera använder som sitt privata smultronställe på somrarna.

Carl Philip fick också konst, aktier värda miljoner, smycken med mera. Men varför hade Bertil fastnat för just prinsen – och i så stor grad att han valde Carl Philip som ende arvinge? Svaret finns att finna i mitten av 1990-talet.

“Så var deras kontakt”

Bertil var en flitig sjöresande med stort intresse för det marina. På så vis blev han inblandad när kung Carl Gustaf införskaffade en ny motortorpedbåt. Bertil hjälpte till med renoveringen, och fick som tack följa med på turer då och då. På så vis träffade han Carl Philip, som då var tonåring.

– Han var väldigt positivt inställd till prinsen, jag uppfattade att deras kontakt var den att Bertil lärde honom hur man kör båt och undervisade prinsen, som var intresserad men för ung för att ha egna gedigna kunskaper. Bertil var en oerhört skicklig sjöman, sa en närstående till Expressen.