Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Attacken mot kungafamiljen – efter händelsen: "Sveriges Kardashians"

15 maj, 2023, 20:00 

Debatten om monarki dras upp igen i samband med kungens 50-årsjubileum.

Annons
Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”

I samband med kungens 50-år på tronen åker kungen och drottning Silvia runt på en turné genom Sverige under hela 2023.

Tanken är att kungaparet ska besöka landets alla 21 län och de har redan hunnit en bra bit på vägen.

Under samtliga besök har hundratals människor samlats för att hylla kungaparet – många i hopp om att få utbyta några ord och lämna över en bukett blommor.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Härnösand under måndagen. Till vänster landshövding Berit Högman. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen och dessutom är det 500 år sedan Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av jubileumsåret besöker kungen och drottningen samtliga 21 län i Sverige.
Kungaparet besöker Sveriges alla 21 län under 2023, som en del i firandet av kungens 50-årsjubileum.

Attacken mot kungafamiljen – efter statsbesöket: "Sveriges Kardashians"

Ja, det är tydligt att kungen, Silvia och resten av kungafamiljen har en stor hejarklack runtom i landet.

Annons

Men samtidigt finns det även de som anser att monarki är omodernt.

Inför kungaparets besök i Kalmar publicerade Barometern Oskarshamns-Tidningen en intervju med Christian Williamsson, som är lokalrepresentant för den Republikanska föreningen – som vill avskaffa monarkin i Sverige.

– Det är störtlöjligt. Jag tycker hela den härgrejen med att man ska buga och kalla ”ers höghet” till en person, det känns inte som att man gör det 2023. Jag blir provocerad av att annars helt vettiga människor kan bli helt paralyserade av kändisskapet när det kommer en kunglighet, säger han till tidningen.

Annons
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid S:t Eriks torg under besöket i Uppsala län. Under året reser kungaparet till 21 län med anledning av kungens 50-årsjubileum på tronen.
Kungaparet har fått stor uppskattning under Sverigeturnén.

Christian Williamsson tror att monarkin kommer "dö ut med Victoria" och hoppas på att kungahuset själva "tar sitt förnuft till fånga.

Han medger att kronprinsessan är mycket populär hos svenska folket, men föreslår en privatisering av kungahuset, då Republikanska föreningen anser att det är odemokratiskt att man föds in i rollen som framtida statschef.

– Låt kungafamiljen bli Sveriges Kardashians och leva på sponsring, det tror jag inte är några problem för dem. Men att ha en statschef där rollen går i arv är fruktansvärt omodernt, säger Christian Williamsson till Barometern Oskarshamns-Tidningen.

Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prins Daniel, prins Alexander, drottning Silvia, prins Gabriel, prins Julian, prinsessan Estelle, prinsessan Sofia på balkongen vid firandet av kung Carl Gustafs födelsedag på Stockholms slott på söndagen.
Vissa menar att kronprinsessan Victoria blir Sveriges sista monark.
Annons