Avslappnad galamiddag på slottet för Victoria och Daniel

Det blev en festlig avslutning på måndagskvällen, Tarja Halonen med make bjöd på stor middag på slottet i Helsingfors.

Det blev en glad och varm afton när president Tarja Halonen och hennes make doktor Pentti Arajärvi bjöd in 160 gäster till slottet i Helsingfors för att fira kronprinsessan Victorias och prins Daniels Finlandsbesök.

Unga gäster

De allra flesta av de inbjudna var relativt unga, alla inflytelserika inom sina respektive gebit. Kanske personer som kronprinsessparet kommer att möta vid kommande uppdrag i framtiden?

Bland gästerna, som alla fick skaka hand med de svenska kungligheterna, fanns skådespelerskan Maria Sid, komikern André Wickström och programledaren Mark Levengood.

Här siktades också ministrar, författare, designers och dramatiker i allsköns kreationer – från tjusiga långklänningar till mer fantasifulla skapelser.

Prata avslappnat

Kronprinsessan Victoria var oerhört snygg i knäkort, petrolblå klänning med matchande skor. Och president Halonen såg till att stämningen var på topp genom att skämta och prata avslappnat med såväl Daniel och Victoria som med gästerna.

Kristallkronor

Under de pampiga kristallkronorna hade det dukats med sprakande höstfärger vid runda bord. Och även menyn gick i säsongens tecken med både svamp, svartrötter och äpple som ingredienser.

President Halonen höll också ett välkomsttal där hon uttryckte sin stora glädje över att få ta emot Victoria och Daniel vid deras första gemensamma Finlandsvisit:

– Finland och Sverige behöver varandra. Vi är alla med om att bygga upp en gemensam framtid. Jag ber att få höja en skål för en fortsatt samhörighet och för er egen lycka och välgång, sa Tarja Halonen.

Det här är vad man åt under middagen på slottet:

Meny

# Kräftsoppa

# Rimmad renstek med örtsallad och marinerad skogssvamp

# Lättrökt sikfilé med grillad svartrot och veloutésås smaksatt med dragon

# Äppelterrin med pistaschkaka och karamellglass

Av Camilla Spjuth-Palve

Foto: Charles Hammarsten

Vårt team på plats i Finland, Camilla Spjuth-Palve och Charles Hammarsten.

Följ Camilla på bloggen Bakom Kulisserna – Där berättar hon ännu mer från kronprinsessparets besök i Finland››

Läs även:

Victoria: Jag är alldeles överväldigad!››

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel charmar finländarna››