Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjandet om kronprinsessans Victorias privatliv: “Från säker källa – vill inte säga mer”

16 aug, 2023, 04:00 
AvRedaktionen Svensk Dam
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Komikern Peter Wahlbeck avslöjar en häpnadsväckande sak om kronprinsessan Victoria i Svensk Dams intervju.

Annons

Hej Peter, hur mår du i dag?

– Alldeles utmärkt, tack, men sommaren har verkligen varit trist vädermässigt. Det är fruktansvärt tråkigt i en stad som Halmstad när semestern regnar bort. Jag tänker på alla dem som hyrt stugor på Västkusten för att sola och bada och umgås med familjen. Min svåger tog familjen till Smögen, men dom åkte hem efter två dagar. Vad finns det mer att göra där när man köpt strömming?

Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”Brand logo
Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”
Peter Wahlbeck
Peter Wahlbeck. En av Sveriges mest fascinerande människor.

Du kom in på scenskolan som en av de yngsta någonsin, varför står du inte på Dramatens scen i dag?

– Jag började samtidigt med Pia Johansson och Marie Richardson bland andra, men man kan väl säga att standup-komiken kom emellan. Den uttrycksformen passade mig perfekt, inte bara för att jag kom igång direkt och snabbt började tjäna pengar. Det är något slags improvisationsteater. Bestämda repliker, som upprepas kväll efter kväll, är inget för mig. Så enkelt är det.

Annons

AVSLÖJANDE OM KRONPRINSESSAN VICTORIA

Men din son Valdemar vill i alla fall bli skådespelare.

– Ja, nu är det klart att han ska spela huvudrollen, Per Gessle själv, i filmen om ”Gyllene Tider”. Valdemar är tjugo år och går just nu en musikutbildning i Göteborg. Jag har varnat honom för yrket, med oregelbunden inkomst, stenhård konkurrens och en psykisk press som finns i få andra branscher. Men han har bestämt sig för att satsa på teater och musik och det är förstås helt, helt, helt fantastiskt för hela familjen att han fått den här chansen. Han har dialekten gratis, ser bra ut och kan sjunga så det ska nog bli bra.

Många artister och skådespelare är även bildkonstnärer, varför tror du?

– Det handlar om en konstnärlig ådra, ett intresse för att uttrycka sig. Ulf Lundell exempelvis var en duktig målare redan innan han började skriva sina böcker. Lasse Berghagen är en fantastisk poet och låtskrivare, men han är också en skicklig bildkonstnär. Nuförtiden är konstnärer inte beroende av gallerister, vi kan marknadsföra oss själva på sociala medier. Om jag fått någon seriös recension? Ja, en kritiker kallade mig ”den nya Bengt Lindström” och det är bara att hoppas att jag får samma prisutveckling som han (skratt).

Annons

Du fyllde 60 år nyligen, hur yttrade sig din kris?

– Jag simmar regelbundet, det passar mig. Och så skaffade jag hund för ett tag sedan, delvis med baktanken att tvingas ut på promenader. Sedan när man tittar sig i spegeln…lite gubbvarning är det ju. Men det är inget jag kan göra något åt, jag tar det med jämnmod.

Du har sagt att du tycker att yngre komiker är ytliga, finns det inte någon bra?

– Johan Glans, utan tvekan. Han har hittat sin figur, sin karaktär på scenen. Den lustiga skåningen som analyserar svensk vardag och berättar trevliga och detaljrika minnen från en idyllisk barndom. Glans har gjort en makalös karriär. Vilken framgångssaga det är, hur stor han blivit, hur mycket publik han drar. Det är fulla hus vart han kommer.

Vad skulle du ägnat dig åt om du var tvungen att ta ett vanligt jobb?

– Då skulle jag bli trädgårdsmästare. Det är oerhört intressant och spännande, men så fruktansvärt svårt. Det är en hel vetenskap. Varje planta, varje växtfamilj, är en utmaning. Du kan aldrig bli fullärd. I dag så är jag hobbyodlare, att odla den egna maten är fantastiskt.

Annons

Vilket är ditt bästa husmorstips?

– Jag har faktiskt två superbra. Diska med diskhandskar. Det är otroligt praktisk, man blir mycket effektivare och kan använda varmvatten på ett helt annat sätt. Och investera i en riktigt bra dammsugaren. Det är guds gåva till mannen. Det ska vara allergifilter och grejer, du fattar.

Vad är det häftigaste du upplevt?

– Jag är fascinerad av egyptologi och har klättrat på Cheopspyramiden. Jag har faktiskt varit uppe på toppen tre gånger, i samband med tre olika resor till Kairo. Du fylls av något som är svårt att förklara, du blir en del av världshistorien på något vis.

Du har sagt att det är fel att skämta om kungahuset, hur tänker du då?

– Jag tycker att det är billigt och enkelt att driva med dem och vara taskig. De kan inte försvara sig, de får ju inte försvara sig. De gör ett beundransvärt arbete för vårt land, är ansiktet utåt, helt underbara ambassadörer. Drottningens engagemang i Childhood Foundation är otroligt, utan henne hade det projektet inte funnits. Det säger allt.

Annons

Har du träffat någon i kungafamiljen?

– Nej, det har jag tyvärr aldrig haft tillfälle att göra. Det hade självklar varit roligt att träffa kronprinsessan Victoria, hon är skärpt. Jag vet att hon och hennes kompisgäng följde våra program på ZTV för ett antal år sedan. Det har jag från säker källa, men jag vill inte säga mer.

FAKTA

Namn: Peter Wahlbeck

Född: 24 januari 1963 i Halmstad

Bor: Hus i Halmstad

Familj: Särbo, tre tonåringar, två vuxna barn

Gör: Komiker och konstnär

Aktuell: Diverse standup-framträdanden, konstutställningar

PER-ERIC MALM

Annons