Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjandet om kungens hemliga grabbgäng – Silvia var tvungen att säga ifrån

17 okt, 2020, 16:00 
kungen drottning silvia aje philipsson noppe lewenhaupt
Det finns ett gäng män som vet allt om kungens privata sida. Den sida som han bara visar upp för de allra närmaste. Det här gänget kallas "Gubbtolvan". Men de hemliga sammankomsterna har rört upp känslor. Och vid ett tillfälle var Silvia tvungen att säga ifrån.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 42?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 42?

Kung Carl Gustaf har två liv. Ett är det officiella, där han uppfyller sina formella plikter som statschef och yttersta representant för den svenska kronan. Det andra är det som han helst håller privat. Där han skålar friskt i glasen i goda vänners lag, kanske röker en cigarr och drar en fräckis eller två. Då slappnar han av och lägger det formella åt sidan. Han byter kung Carl Gustaf mot "Tjabo" – smeknamnet han har haft sen barnsben.

När kungen känner sig sugen på det här andra livet finns hans kompisgäng där och väntar på honom. Den mytomspunna "Gubbtolvan".

Kungens hemliga möten med grabbgänget

– Det brukar gå till så att de träffas och äter lunch, en riktig spritlunch någonstans, har en person med insyn sagt till Aftonbladet.

– Sen åker de båt eller gör något grabbigt tillsammans. Drottning Silvia är aldrig med vid de här träffarna, det är liksom inte det stuket på det hela.

Vilka är då med i detta hemliga sällskap? Jo, det är idel rika och mäktiga män. Alla har de gemensamt att de delar en försmak för det goda i livet. I sällskapet ingår till exempel miljardären Anders "Aje" Philipson, H&M-giganten Stefan Persson, stjärnkrögaren Erik Lallerstedt och kungens näre vän Bertil "Bersan" Nordström.

Delar av "Gubbtolvan" under en mottagning på slottet, år 2006.
Aje är en central figur i sammanhanget. Han är son till gamla bildrottningen Märtha Philipson, arvtagare till hennes imperium – och en av kungens äldste och viktigaste bundsförvanter. Han sägs äga över 140 bilar och bor i en lägenhet på Ulrikagatan i Stockholm tillsammans med sin hustru Bathina Philipson

Annons

Aje Philipson – rikast i gänget

Bathina är själv något av ett societetslejon och fick ett folkligt genomslag när hon deltog i TV4-succén Let's Dance. Det råder mycket hemlighetsmakeri kring kungens "grabbgäng", men Bathina har i en intervju med Expressen gläntat på dörren till det som pågår i det slutna sällskapet.

De träffas och äter lunch på olika ställen varje gång och drottning Silvia är aldrig med.

– Aje är med i ett… gubbgäng. De är ju gubbar…hahaha… varför ska jag ljuga? De träffas en åtta, tio gubbar och äter lunch på olika ställen varje dag. Men nu med corona så har de lagt det ”on hold” kan man säga, sa Bathina då.

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt var en självklar del i gemenskapen kring kungen. Noppe gick tragiskt bort 2017, men innan dess han hann avslöja vissa detaljer om "Gubbtolvan", som hade sin hemvist på hans klubb Noppes på Östermalm. Bland annat berättade han om gruppens ursprung.

Annons

Kritiken mot lyxklubben

– Det var en gammal dröm jag hade att vara några kompisar och att man hade en lokal där man kunde sitta lite i engelskt manér och läsa en tidning på dan, så där som på engelska herrklubbar, har Noppe sagt i en intervju med Aftonbladet.

Kretsen kring kungen var en stor del av skandalboken "Den motvillige monarken", som kom 2010. I boken kunde man läsa att kungen och de mäktiga männen i hans umgänge ägnade sig åt hejdlöst festande med de beryktade "kaffeflickorna".

Kungen med Anders Lettström (t v) och Lars Guldstrand.

Efter att boken släppts och renderat skandalrubriker både i Sverige och utlandet, så fick Silvia nog. Det berättade finansmannen Anders Lettström, medlem i Gubbtolvan, i en intervju med Expressen 2017.

Drottning Silvia satte ner foten

– "Noppe”, ”Aje” och jag har umgåtts kontinuerligt. Vi har aldrig varit ovänner. Annat är det för kungen, vars fru har uttryckt synpunkter på vem kungen ska umgås med. I den kungliga familjen är det ju som i alla andra familjer – hustrun bestämmer vem maken ska umgås med, sa Anders då.

Annons

– Det innebär att vi inte träffas officiellt. Det blir skriverier på en gång, och det är varken jag, kungen eller någon annan i kungafamiljen betjänt av.

Men det är inte bara Silvia som har reagerat. Expressen-krönikören och profilerade feministen Linda Skugge skrev en ursinnig text om Noppes Östermalmsklubb och det som pågick därinne.

Carl Adam Lewenhaupt var den som kände kungen allra bäst. Noppe lämnade ett stort tomrum efter sig.

"Medlemmarna består av idel äldre män med makt och unga kvinnor. Noppe har valt att inreda toaletterna med bilder på lättklädda kvinnokroppar och köttbitar (!). Man kan bara ana hur rå jargong det är på Noppe. Bilderna på toaletterna tyder på kvinnohat och antalet unga vackra kvinnor på medlemslistan tyder på sexism", skrev Linda.

Noppe avfärdade Lindas kritik som befängd och menade att den byggde på ett stort missförstånd. Klart är att det hemliga sällskapslivet kring kungen fortsätter att både fascinera och provocera. Exakt vad som sägs på de där luncherna, vilka ämnen som stöts och blöts över borden, när ingen utomstående finns inom hörhåll, kommer vi nog aldrig få veta.

Foto: TT

Annons