Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjandet om prinsessan Christina – efter alla år

08 sep, 2020, 20:00 
Prinsessan Christina
Prinsessan Christina protesterade. Men det nya avslöjandet gjordes ändå: En ny bild av kungens yngsta syster.
Annons
Så lever prinsessan Christina i dagBrand logo
Så lever prinsessan Christina i dag

 

Kungens syster och den yngsta av Hagasessorna. En kunglig 70-plussare med hög integritet, som inreder sin femma på Slottsbacken med säker hand och i starka klara färger.

Det är bilden vi har av prinsessan Christina, 77. Hon har stått vid kungafamiljens sida i så många år att de flesta svenskar nog tycker att de känner henne hyfsat bra. Men kanske inte ändå?

För när Christina var ute och pratade om den bok som hon skrivit om sin farmor kronprinsessan Margareta så fick vi några helt nya och oväntade glimtar av hennes personlighet.

Prinsessan Christina
Yngsta Hagasessan.

Det är prinsessan Christinas medförfattare, kulturjournalisten Carl Otto Werkelid, som bjuder på de här nya pusselbitarna. Helt enkelt ett nytt avslöjande om yngsta Hagasessan – efter alla år:

Annons

I Dagens Nyheters intervju säger Carl Otto Werkelid att prinsessan Christina står med båda fötterna på jorden, är realistisk, inriktad på problemlösning och ”praktisk i meningen att hon inte uppehåller sig så mycket vid sig själv”. Drag som han definitivt tycker att hon delar med sin farmor kronprinsessan Margareta.

Kronprinsessan Margareta
Kronprinsessan Margareta (som i familjen alltid kallades Daisy) var bara var 38 år – och gravid med sitt sjätte barn – när hon dog i blodförgiftning 1920.

Och i P4 Extra är Carl Otto Werkelid inne på samma spår:

– Det finns likheter absolut! Just i detta att vara väldigt jordad, att ha en klar bild av vad man sysslar med och av vad rollen och uppdraget innebär. Att det ska finnas en balans. Det är ingen tillgjordhet, utan raka rör.

Och att detta var mitt i prick, det visar det faktum att Christina protesterade, fast med en glad glimt i ögat:

– Haha, jag hör inte det här!

Prinsessan Christina

Det var i våras som prinsessan Christina släppte sin andra bok, Hon kallades Daisy – Att finna en farmor efter att under tre vintrar ha suttit och forskat i Kungliga slottets arkiv. Ett arbete som bland annat hjälpte henne på vägen mot läkning efter leukemin.

Foto: TT.

Annons