Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Avslöjar: Kungens splittring med Daniel: "Personligheterna matchar inte jättebra"

Avslöjar: Kungens splittring med Daniel: "Personligheterna matchar inte jättebra"

Ungdomssynder som dras fram i ljuset och kartläggning av Säpo och FBI – det är sånt som händer när man blir kär i en kunglighet. Men hur ser relationen till de ingifta ut idag?
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
0:47

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

(0:47)

Slå på ljud

Första mötet med blivande svärföräldrarna brukar vara en nervös historia. Tänk då att presenteras för landets kungapar! Nu är ju drottning Silvia en omvittnat varm och älskvärd person som kan få vem som helst att slappna av, men kung Carl Gustaf upplevs ofta som mer strikt och mindre lättillgänglig, åtminstone i offentliga sammanhang.

Svårt ”gå under radarn”

Att vara ingift i en kunglig familj betyder dessutom att många släktträffar äger rum framför folkmassor och fotografer, där varje liten min och gest noteras och förevigas. Det är med andra ord svårt att ”gå under radarn”!

Daniel och kungen har en bra relation, men kanske inte så personlig.

Per Karlsson/TT

Så hur ser kungens relation till svärsönerna Chris och Daniel och svärdottern Sofia egentligen ut? Ja, vi kan ju konstatera att det är tre väldigt olika personer som har gift in sig i den svenska kungafamiljen.

Prins Daniel är mannen av folket som gick i kommunal skola hemma i det sömniga, lantliga Ockelbo. Chris O´Neill däremot växte upp i internationella societetskretsar och gick på internatskola i Schweiz. Prinsessan Sofia växte visserligen upp i en miljö som liknar prins Daniels, men hon har en haft en helt annan aptit på livet.

Förnekar konflikt

Daniel Westling var först ut att passera nålsögat, och det var en lång process. Inledningsvis tyckte framför allt kungen att Daniel var helt fel man för dottern, enligt uppgifter till Svensk Damtidning. I dag förnekar både kungen och Daniel att de har haft en konflikt. Ingen av dem vill kännas vid att det i början gick långa tider utan att de pratade med varandra. Men vännerna minns hur missnöjd kungen var.

Silvia och Daniel har en nära relation.

Karin Törnblom/TT

Idag har saker och ting dock definitivt förändrats. Prinsen har bevisat att han klarar av att axla sin roll som kunglig med den äran och han är en fantastisk make och far.

Matchar inte jättebra

Personlighetsmässigt matchar dock inte kungen och Daniel varandra jättebra; Daniels lite präktiga framtoning krockar ibland med kungens mer levnadsglada. Men de uppskattar och respekterar varandra till fullo.

Silvia däremot har en nära och varm relation med sin svärson; som kvinna och mamma uppskattar hon Daniels stabila och ansvarstagande natur väldigt mycket.

Christopher O'Neills väg in i kungafamiljen var betydligt enklare, eftersom han redan levde sitt liv i de ”fina salongerna”. Men vem var han egentligen, yngsta dotterns nye pojkvän?

Chris väg in i kungafamiljen var betydligt enklare…

Catarina Lundgren Åström/TT

Utan att Madeleine hade en aning om det utförde Säpo och FBI en total genomgång av hennes nye pojkvän – Säpo skickade till och med egen personal till USA, där alla register gicks igenom.

Men Chris fick grönt ljus, och han har sedan länge en mycket god relation till sina svärföräldrar. Efter första mötet i New York 2011 sa drottningen ”han är en fantastisk person” om sin blivande svärson, medan han kontrade med ”de är underbara människor”.

Och bortsett från säkerhetsaspekten var pressen på Chris betydligt mindre, eftersom Madeleine inte är en blivande drottning. Chris var också tydlig med att han inte ville bli prins – han ville fortsätta jobba som finansman.

… och svärmor charmade han direkt!

MAJA SUSLIN / TT

Prinsessan Sofia däremot hade en betydligt jobbigare uppförsbacke. Inte nog med att hon kom från lika enkla förhållanden som prins Daniel, hon hade även en bakgrund som dokusåpakändis och utvikningstjej. Inte optimalt som kunglig…

Men när Sofia väl presenterades för sina blivande svärföräldrar var det inga problem. Hon har själv berättat om första mötet med kungen och drottningen i tv-programmet Året med Kungafamiljen:

Silvia och Sofia är personlighetsmässigt väldigt lika – samma värme, öppenhet och engagemang. Och de är båda kvinnor av folket.

Fredrik Sandberg/TT

– Det var faktiskt här på Solliden. Vi hade en jättetrevlig lunch och jag skulle stanna över på kvällen. Jag kommer ihåg hur drottningen kom med ett litet kit till mig och sa att hon hoppades att jag skulle trivas.

– Jag kände mig välkommen från första dagen. Det var en fantastiskt fin upplevelse! Det hade ju spekulerats kring att jag skulle ha varit utfrusen – men det var precis tvärtom.

Kungen har – lite otippat! – en ”soft spot” för sin svärdotter!

Jonas Ekströmer/TT

Personlighetsmässigt har Sofia en hel del gemensamt med både svärmor och svärfar – hon är lika varm och öppen som Silvia och lika festglad och humoristisk som kungen.

Sofia är dessutom väldigt engagerad i allt hon tar sig för, och inte rädd för att hugga i. Inte konstigt att kungaparet har charmats totalt av sin enda svärdotter – men relationerna med alla svärbarnen är goda!

Foto: TT