Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bakom kulisserna! Så går det till inför en kungamiddag

14 nov, 2018, 19:00 
Prinsessornas paradbestick. Det bländande vackra bordet. Och gemet på kungens servett. Svensk Damtidning tillbringade två dagar på Kungliga slottet och följde förberedelserna inför kungaparets stora middag, innan de 149 gästerna myllrade in.
Annons

Glansen, klänningarna och de gnistrande juvelerna. Det är det vi brukar se när det är middag på Stockholms slott. Men den här gången tog vi steget in bakom kulisserna, in i den fascinerande och traditionsrika värld som är taffeltäckarnas, hovfurirens och slottsmästarens. Under två dagar följde vi deras arbete med att skapa en oförglömlig kväll för sina 149 middagsgäster.

– Sedan myllrar gästerna in och ljusen tänds. Det är magiskt vackert, säger slottsmästaren och hovfloristen Claes Carlsson.

Allt grundar sig på gamla kungliga traditioner, ingenting är nytt och man dukar på exakt samma sätt som generationerna före, med hjälp av en gammal kartongskiva och ett snöre. Det är ett väloljat maskineri och kunskapen och yrkesstoltheten är bländande!

Och kungaparet, ja de lägger som vanligt ner en imponerande omsorg på att få sina gäster att trivas. Den här aftonen som Svensk Damtidning är på plats ska de bjuda på fyra rätter och platsen för middagen är slottets längsta rum, det magnifika, 50 meter långa, Karl XI:s galleri. När vi kliver in har hovfuriren Jerry Carlde som leder arbetet precis lagt ut besticken.

Annons

– Vi är väldigt stolta över bordet! Det är 45 meter långt, så vi utnyttjar rummet nästan till max. Som mest kan vi få plats med 168 gäster och nu är det dukat för 149.

”Dianorna” glänser på bordet. De är bland de första att komma på plats och tillhör det brasilianska praktsilvret från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal.

– Vi brukar vara fyra-fem personer som dukar och förberedelserna tar tre dagar. Först ställer vi ut bordet, som måste stå helt rakt, annars blir allting annat också snett. Sedan får duken ligga ut sig i 12 timmar ungefär. Dag två ställer vi ut silvertallrikarna, och börjar lägga besticken. Och sista dagen ställer vi glasen och lägger ut servetterna.

Gästerna anländer till slottet och välkomnas varmt.
Gästerna anländer till slottet och välkomnas varmt.

Utanför är det varmt och soligt men här i galleriet är alla fönster stängda. Det har sin speciella förklaring:

Annons

– Ja, vi försöker hålla det lite som en kuvös för att inte få damm på glasen!

– Sedan under middagen har vi 42 servitörer runt bordet, så det är tre servitörer på tolv gäster. Bordet är indelat i 14 stationer och varje station har en servitör som enbart serverar drycker och två som serverar maten.

Noggrannhet är a och o.
Det 45 meter långa bordet i Karl XI:s galleri. Att på nära håll få uppleva denna skönhet och yrkesskicklighet, det är bländande!

Det är en väldigt noga planerad logistik! Nästan lite som ett fälttåg?

– Ja, när vi väl är igång och matchen har börjat som vi säger, då är det absolut precision.

Detta är ju Sveriges finaste representation, med statschefen som värd och ett tvärsnitt av Sverige bland gästerna, det är förste hovmarskalk Mats Nilsson mycket noga med att framhålla.

Han är chef för Hovmarskalksämbetet som ansvarar för kungafamiljens officiella och privata program och nu sitter vi i empiresoffan i hans eleganta kontor, vägg i vägg med kronprinsessans audiensrum.

Annons

– Det är ju jätteroligt med de vackra klänningarna, smyckena och blommorna. Men det här är inte bara en middag. Det här är en av statschefens uppgifter som han lägger stor omsorg vid. Och den har ett väldigt viktigt syfte!

– Kungaparet ger mellan tre och fyra representationsmiddagar varje år och utifrån statschefens roll att vara en enande symbol, och en samlande representant för landet, så är ju detta ett sätt att samla människor från olika delar av Sverige, som under rätt unika former får utbyta tankar och erfarenheter och får möjlighet att lära känna varandra. Och för kungafamiljen betyder det att de får träffa en bred representation av svenska folket.

Det måste vara 42 centimeter mellan saltkaret och bordskanten!
Det måste vara 42 centimeter mellan saltkaret och bordskanten!
Rutinerade taffeltäckaren Eva Ohlsson rullar in schatullen med paradbesticken.
Rutinerade taffeltäckaren Eva Ohlsson rullar in schatullen med paradbesticken.

Men tillbaka till Karl XI:s galleri och det magnifika middagsbordet. Nu har hovfuriren Jerry fått sällskap av rutinerade taffeltäckaren Eva Ohlsson, som är en av bara två-tre invigda som vet hur man bryter servetterna som tronar vid kungafamiljens kuvert.

Annons

– Ja det är en statshemlighet. Den röjs endast under pistolhot! Och knappt det…

– Den kallas Kunglig brytning eller Kronan. Och ser du gemen som sitter där? Dem använder vi när vi viker upp servetten så att den inte ska falla ihop. Man får ha sina trick.

– När den kom till vet vi inte, och vem som hade tiden att hitta på alla de här invecklade brytningarna det undrar man oroligt!

Här ser du kronprinsessans kuvert med sin underservett. När hon sätter sig till bords viker hon ner den här delen och så hålls den fast med kniven. Under den brutna servetten ligger det alltid en skiva Vasa delikatess.
Här ser du kronprinsessans kuvert med sin underservett. När hon sätter sig till bords viker hon ner den här delen och så hålls den fast med kniven. Under den brutna servetten ligger det alltid en skiva Vasa delikatess.

Hur lång tid tar det att bryta den?

– Ja nu är jag relativt flink för jag har gjort detta i 25 år. Men minst 20 minuter, kanske en halvtimme. Jag har räknat ut att det är 17 olika vikningar och man måste ha sådana här gummipluppar på fingrarna som man hade förr när man räknade pengar.

Varje detalj måste sitta när gästerna anländer.
Varje detalj måste sitta när gästerna anländer.

Har kungafamiljen bestämda platser?

Hovfuriren Jerry nickar mot stolarna i blå sammet.

– Bara kungen och drottningen, de sitter ju i mitten. Och sedan är det en damsida och en herrsida brukar jag säga: kronprinsessan och prinsessan Sofia på den ena sidan och prins Carl Philip och prins Daniel på den andra.

Annons

Så står vi framför de kungliga besticken.

– De här är konungens. Något av dem har Gustaf III använt och några har tillhört kungens pappa prins Gustaf Adolf. Så han äter med sin fars bestick kan man säga

– Och här har vi ett bestick som jag har sagt till prinsessan Estelle att hon kommer att få ha sen, det står ju Estelle på dem!

Guldbesticken väntar på prinsessan Estelle!
Guldbesticken väntar på prinsessan Estelle!

Det ligger även paradbestick vid varje kungligt kuvert (som dock inte används till att äta med). När taffeltäckaren Eva rullar in vagnen med de urgamla schatullen tappar man nästan andan, så bländande vackra är de.

– Det här har varit kronprinsessan Margaretas, som var gift med Gustaf VI Adolf. Sedan ärvdes det av prinsessan Lilian och nu är det prinsessan Sofias.

– Och det finns ett paradbestick som prinsessan Estelle kommer att få. Det är slätt, utan en massa ornament, och sååå vackert, det ligger i ett litet schatull fodrat med mörklila sammet och har tillhört drottning Victorias son prins Erik. Det skulle vara så roligt att få duka med det till henne någon gång, jag har visat henne bilder och sagt att de här kommer att bli dina.

Prinsessan Sofias paradbestick, en gång tillhörde de kronprinsessan Margareta.
Prinsessan Sofias paradbestick, en gång tillhörde de kronprinsessan Margareta.

Ankleverterrinen med honungsbakat fikon som är kvällens första rätt ska serveras på servisen som beställdes för Gustav VI Adolf och drottning Louise vid Uppsala Ekeby 1954. Och gösen på tallriken med stjärnor och cremefärgat bräm som kungen fick i 50-årspresent av riksdag och regering. Under glänser bordslinnet med bladornament som omringar kungaparets monogram, det är vävt på Scheitling & Borner-väveriet i Schweiz år 1990.

Efter middagen skickas den till tvätt och kallmangling i Fatburen på slottet.

– Sedan dröjer det tre månader innan vi får tillbaka den, det här med kallmangling är ju en konst i sig. Men vi har många dukar, senaste gången just den här uppsättningen var framme var 2013.

Annons

Och hur många glas får varje gäst?

– Minst fyra, vid statsbesöken brukar det vara ett champagneglas också, så då blir det fem. Det är ett vitvinsglas, ett rödvinsglas, ett dessertvinglas och så ett vattenglas. Gånger antalet gäster. Så minst 750 glas snittar vi på. Och åtta gånger 150 för besticken.

Det blir mycket att diska!

– Ja men det brukar vara mellan sex och åtta som diskar, både för hand och i maskin. Tallrikarna och silvret tar vi samma kväll, men glasen brukar vi spara till dagen efter, när vi är lite piggare…

Prinsessan Sofia hastar in till middagen.
Prinsessan Sofia hastar in till middagen.

Vilka blir bjudna?

• kungafamiljen

• diplomatiska kåren

• riksdagen

• regeringen

• myndigheter

• forskning och vetenskap

• medaljörer

• näringslivet

• trossamfund

• idrott kultur och media

• övriga

• personer som kungaparet och kronprinsessparet mött under sina resor

• några från hovet som hjälper till med värdskapet

FOTO: PATRIK C ÖSTERBERG, HENRIK GARLÖV/KUNGAHUSET.SE

 

 

Annons