Bakslag för prins Daniel – efter sjukdomsbeskedet

Prins Daniel

Prins Daniel har åkt på ett bakslag – ett beslut som påverkar många ute i landet.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria lever just nu isolerat. De testade positivt för covid-19 i förra veckan – ett besked som väckte stor oro runtom i landet.

Enligt Folkhälsomyndigheten tillhör nämligen transplanterade virusets riskgrupp. Och Daniel har ännu inte fått sitt vaccin.

– När det gäller prins Daniel och riskgrupp så är det prinsens läkare som uttalar sig gällande dessa frågor. Men enligt Njurförbundet som jag talat med idag är personer som genomgått en njurtransplantation i Fas 2 i vaccineringskön. Prins Daniel är inte vaccinerad än, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Dam.

– Prins Daniel var vid mycket god hälsa och kondition innan han testades positivt för covid-19 och han är som sagt nu lindrigt sjuk.

Bakslag för prins Daniel – har testat positivt för covid-19

Idag kom så ett besked som kan komma att fördröja Daniels vaccinering ytterligare.

"Folkhälsomyndigheten har bestämt att användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska pausas tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar", kan man läsa på Krisinformation.se.

Det finns nämligen misstankar om att vaccinet i några enstaka fall kan ha lett till blodpropp och blödningar. Inga sådana fall har dock dykt upp i Sverige.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Besked om vaccinet kommer att dröja

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Ekot att han hoppas att stoppet blir kortvarigt.

– Nu inväntar vi det slutgiltiga beskedet från Europeiska läkemedelsverket, och redan på torsdag tror jag att man har ett sammanträde i den här säkerhetskommittén för att ta ställning. Nu har flertalet av de europeiska medlemsländerna – mer än hälften – valt att göra det Sverige nu gör, det vill säga vänta tills utredningen är klar, säger Richard.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka