Bakslaget efter oron för Margrethe – nu lämnar Mary

Drottning Margrethe syns till allt mindre och många oroar sig för hennes hälsa - särskilt nu när den danska kronprinsfamiljen inom kort flyttar till Schweiz.

Drottning Margrethe fyller 80 år nästa år och har de senaste åren hållit ett högt arbetstempo. De senaste månaderna har drottningen dock synts till allt mindre, något som har lett till att många har börjat oroa sig för hennes hälsa. Margrethe har ju haft en del krämpor de senaste åren, bland annat genomgick hon en laseroperation för grå starr förra året, och hon har behövt mer och mer stöd från övriga familjen när det gäller de kungliga uppdragen.

Frederik och Mary allt viktigare

De senaste åren har framförallt kronprinsparet Frederik och Mary fått en mer central roll i det kungliga arbetet. Frederik går ofta in i drottningens ställe och i oktober i år blev det också klart att kronprinsessan Mary nu har rätt att ta över Margrethes drottningplikter som dansk riksföreståndare, de gånger när hon eller kronprins Frederik inte befinner sig i Danmark. Nyligen pratade vi med en dansk hovreporter som kom med glädjebeskedet att drottningen mår prima, och att hon i veckan har två officiella åtaganden.

Bakslag efter oron

Nu verkar det dessvärre ha kommit ett bakslag efter oron – efter nyår kommer nämligen kronprinsfamiljen att flytta till Schweiz. De fyra barnen ska börja på en internatskola i Verbier, och kronprinsessan Mary flyttar med barnen medan kronprins Frederik kommer att pendla mellan Köpenhamn och skidorten. Drottning Margrethe kommer därför få en betydligt större arbetsbörda än tidigare, och vi hoppas innerligt att drottningen håller sig vid god hälsa och att hon klarar av det tuffare arbetstempot.

Foto: TT

Läs mer: 

Glädjebeskedet från drottning Margrethe

Kungen och drottning Margrethe hotades till livet – man gripen

Hovet avslöjar: Nu har Mary rätt att vikariera för Margrethe

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: