Bakslaget för prinsessan Madeleine – läkarnas dystra besked

Prinsessan Madeleine

Patrik Österberg/TT
Prinsessan Madeleine har fått ett dystert besked.
Kungen och Silvia har testat positivt för covid-19 – så mår kungaparet!
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine förvånade oss alla i julas. Den yngsta dottern till kungen och drottning Silvia dök tillsammans med sin familj plötsligt upp på svensk mark, för att kunna fira högtiden i hemlandet.

Och de har hunnit med mycket!

Madeleine, Chris O'Neill och de tre barnen har bland annat firat Silvias födelsedag på en stor fest på Drottningholm, tagit emot granarna på slottet av studenterna på SLU i Uppsala och annonserat att Madeleine kliver fram som vice hedersordförande i stiftelsen Childhood.

Dystra beskedet till prinsessan Madeleine

Tanken var troligen att Madeleine och föräldrarna skulle kunna umgås mycket mer varandra.

– Prinsessan Madeleine kommer vara kvar i Sverige till en bit in på januari och kommer åka tillbaka till Florida när skolorna börjar där igen, har Margareta Thorgren, informationschef på hovet, sagt till Svensk Dam tidigare.

Man ska ha i åtanke att Madeleine är det av kungabarnen som kungaparet träffar minst av alla, eftersom hon bor på andra sidan Atlanten. Varje sekund tillsammans med henne och hennes familj är värdefull.

Så kom gårdagens tråkiga besked: kungen och drottningen har testat positivt för covid-19. Det är inte aktuellt med några långa samkväm de närmaste dagarna.

"Otroligt tufft"

En som mycket väl vet hur Madeleine känner är Svensk Dams mångåriga reporter Ellen Myrgård Lindén, som är kulturvetare i grunden.

– Det här var inte alls vad prinsessan Madeleine hade planerat. Fokus under hennes vistelse i Sverige skulle ju vara att tillbringa så mycket tid som möjligt med både syskon och föräldrar. Men nu är kungaparet isolerade och det blir inga sista middagar och inget barnbarnmys, som Madeleine hade sett fram emot. Det här är också otroligt tufft för drottning Silvia som ju värnar om att ha en nära relation till Florida-barnbarn, som annars bor 800 mil bort, säger

Men tack och lov har ingen i Madeleines familj insjuknat.

– Nej, testresultatet ska inte påverka prinsessparets resa. Gällande smittspårningen så kan jag bekräfta att det inte berör barn och barnbarn. Det är säkerställt, säger Margareta Thorgren.