Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Barnbarnens present till Silvia – som gör henne märkbart känslosam

25 dec, 2023, 11:00 

Drottning Silvia har åtta barnbarn. Här visar hon upp presenten som berör.

Annons

Barnbarn är livets efterrätt. Ja, det är ett uttryck som drottning Silvia burit med sig från sin mor Alice Sommerlath.

– Och det är ju så, man har hela glädjen – men inte fullt ansvar.

Silvia har hela åtta stycken små energiknippen, mellan åldrarna 2 och 11 år. I SVT:s nya dokumentär om Silvia som sänds i samband med hennes 80-års dag berättar hon om en present från barnbarnen hon håller varmt om hjärtat.

Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnenBrand logo
Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnen

Drottning Silvias dåliga samvete över barnen

Silvias första barnbarn kom till världen 2012, och det var en stor stund för hela landet när prinsessan Estelle föddes. Inte bara var hon kronprinsessparets förstfödda och Silvias första barnbarn, det är ju vår framtida drottning. Senast in i skaran var prins Julian, som föddes 2021.

Annons

För Silvia kanske det känns extra speciellt att få skämma bort en ny skara barn. Drottningen har ju flera gånger berättat om att hon kan få dåligt samvete när hon tänker på hur mycket hon tvingades jobba när de egna barnen var små.

– Och naturligtvis hade jag dåligt samvete för det. Men jag försökte vara närvarande genom att ringa hem och när vi kom hem på nätterna bar vi upp barnen så att de fick vara nära oss. Men visst var det svårt, det tror jag alla föräldrar kan känna igen, sa Silvia i en intervju med Svenska Dagbladet.

Drottning Silvia och alla barnbarnen på slottet
Kusinträff på slottet!
Annons

Drottning Silvia visar upp presenten från barnbarnen

I SVT:s nya intervju, som görs av Pernilla Månsson Colt, berättar Silvia om hur hon umgås med barnbarnen idag. Hon jobbar fortfarande i princip dygnets alla timmar – så det är fortfarande svårt att hinna med allt.

– Jag hinner inte alltid lämna barnen i skolan, men jag gör det ibland. Jag hinner inte alltid vara med när det är Lucia, till exempel. Ibland får jag vara med.

Tur är, att man ju idag också kan kommunicera på andra vis:

Annons

– Nu kan mormor skicka sms, och barnen kan svara. De inga egna telefoner än, men de kan svara. Och det är jättekul, det är spännande.

Och så berättar hon om en present från barnbarnen som berör lite extra. Den är ingen nyhet för det insatta kungafanet, utan det är ett armband vi sett runt hennes handled i många år:

– Drottningen har så fina armband på sig, konstaterar Pernilla Månsson Colt.

– De här? På den här står det nånting väldigt fint. Det står nämligen mormor. Den har jag alltid på mig, säger en märkbart rörd Silvia.

Här skymtar man Silvias charmiga armband. Med tiden har resårbandet blivit aningen mer uttöjt...

Foto: TT

Annons