Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Bathina Philipson om skilsmässan från Aje – nya kärlekslivet

26 jun, 2024, 17:00 
AvLinus Brännström
Bathina Philipson och kungavännen Aje Philipson gick skilda vägar 2022.
Men att hitta någon ny kärlek står inte högt på dagordningen för poddaren och tv-profilen.
– Det finns annat i livet än att hålla på och dejta. Kommer det så kommer det, säger Bathina och berättar om hur relationen till exmaken ser ut i dag.
Annons

Bathina Philipson, 45, befinner sig i Monaco när Svensk Damtidning når henne.

5 saker du inte visste om Bathina PhilipsonBrand logo
5 saker du inte visste om Bathina Philipson

Kvällen före har Martina Haags Det är något som inte stämmer prisats som bästa film vid tv-festivalen i Monte Carlo och Bathina, som gör en av rollerna, är fortfarande euforisk.

– Det var nästan som att man vunnit guldmedalj i OS och står där och sjunger ”Du gamla, du fria”. Den känslan var det. Du vet, jag är ingen gråtfia men jag bara grät av lycka, säger hon.

– Jag har en liten roll i filmen, stjärnorna är ju Martina, Alexandra Rapaport och Ella Hammarsten Liedberg. Det var inte jag som vann medaljen men jag blev stolt som svensk, det här sätter Sverige på kartan. Det är en sådan reklam för Sverige.

Det var vännen Martina Haag, som regidebuterar med Det är något som inte stämmer, som uppmanade Bathina Philipson att provspela för en roll i filmen.

Annons

– Det var en kompisgrej att hon frågade men ingen kompisgrej att jag fick rollen, Martina är så professionell och sa tydligt att det inte bara är hon som bestämmer. Jag fick gå på flera castings, det var knepigt men jag knep rollen till slut, säger Bathina Philipson och skrattar.

Det är något som inte stämmer är baserad på Martina Haags uppmärksammade roman med samma titel. Än så länge är det inte klart när filmen får svensk premiär.

Det är också oklart om Bathina Philipson, som säger att hon inte ser sig som någon ”superskådis”, kommer att spinna vidare på filmdebuten.

– Jag spelade mycket teater som ung och har alltid varit intresserad. Men det är inte så att jag kommer vara så här ”hej, kan jag få en roll i er nästa film”. Jag sitter inte och letar roller och hänger på castingforum. Men skulle det dyka upp något där man skulle tycka att det vore kul att ha med mig så får vi se, säger hon.

Bathina Philipson
Bathina Philipson strålar på röda mattan.Alberto Terenghi/Ipa/ipa-agency.net/Shutterstock

Bathina väljer bort dejtandet

Nu väntar en lång sommar utan några tydliga planer och måsten.

– Det kommer säkert bli lite utlandssemester, vara med barnen. Hänga på landet och med kompisar, säger Bathina Philipson.

Annons

Något dejtande lär det dock inte bli.

– Nej, just nu ligger det på is. Även fast det är sommar. Det är inget fågelkvitter här, säger hon.

Hösten 2022 skilde sig hon och kungavännen Aje Philipson, 81, efter 18 år tillsammans. Beslutet om skilsmässa var gemensamt och de hade levt åtskilt en period innan äktenskapsskillnaden gick igenom.

Men trots att det snart har gått två år känner Bathina Philipson inget behov av att träffa någon ny.

– Min tid är fylld av människor – barn, familj och släkt. I Sverige har det blivit en sådan grej med dejtandet, ”har du träffat någon, har du träffat någon”. Många ser sig själva som att ”jag är något om vi är två”. Du får inte glömma att jag växte upp i en niobarnsfamilj, jag har alltid haft människor omkring mig. Jag har en sådan enorm trygghet i att jag aldrig är ensam. Då får det där andra komma när det kommer, säger hon.

”Ska folk sitta och dissa en?”

Bathina Philipson, som gifte sig med Aje 2004, är också skeptisk till hur dagens dejtande går till.

Annons

– Jag växte ju upp utan dejtingappar. För mig blir det där lite främmande. Det är en generationsgrej, inte att jag tänker att jag är förmer och därför inte går ut på någon app, förklarar hon.

– Ska man sitta då och svajpa höger och vänster, ska folk sitta och dissa en? Hela grejen är konstig i min värld. Men jag fattar ju att om man inte lägger någon känsla i det så är det inga problem.

Bathina var 26 när hon gifte sig i Paris med mångmiljonären Aje, son till bilkungen Gunnar V Philipson. Det var Aje Philipsons tredje äktenskap, han var tidigare gift med Grete Qviberg och Gisela Schöön.

Aje och Bathina har tre barn tillsammans – 14, 16 och 19 år gamla. Han har ytterligare sex barn från tidigare förhållanden – däribland Viktor Philipson, 38, som sedan flera år lever med Carolina Gynning, 45.

I fjol sålde Aje Philipson sin exklusiva Ferrarisamling för totalt 278 miljoner kronor. För Expressen berättade han då att han tyckte att det var bättre att han själv sålde samlingen än att barnen senare skulle ”råka i luven på varandra”.

Bathina Philipson och Aje Philipson
Bathian och Aje Philipson gick skilda vägar i november 2022.Robert Eklund

Bathinas och Ajes relation i dag

Några som inte råkat i luven på varandra är Aje och Bathina – trots skilsmässan har de en bra relation.

Annons

– Man är ju inte purung länge så man har sett många skilsmässor. Jag har sett så mycket skit och så mycket bråk. Det har varit tjafs om pengar, det har varit tjafs om barnen och föräldrar som snackar skit om varandra, säger Bathina Philipson.

Så ville hon inte ha det – i stället samarbetar ex-paret för barnens bästa.

– Vill barnen vara här är de här, vill de vara där är de där. Ingen ska tvinga dem. Det har också varit viktigt för oss att ha en enad front. Jag kan säga att ”om din pappa säger så får du respektera det”. Sedan kan jag ringa till Aje och säga att jag inte håller med, men jag backar honom där och då för annars är det lätt att barnen försöker utnyttja det, säger Bathina Philipson.

Hennes råd till den som går igenom en separation är att räkna till tio och försöka hålla sams.

– Då pratar jag om en ”vanlig” skilsmässa, det finns såklart riktiga trauman också. Sedan är man ju i en kris och jag fattar om man inte kan hålla käften, vi är ju inte mer än människor. Men försök härda ut, prata av dig med polarna, kasta ägg mot en vägg, gå ut och spring och rensa tankarna. Vad som helst är bättre än att hålla på och tjafsa, säger Bathina Philipson.

Foto: TT

Annons