Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bathinas nya liv – efter skilsmässan från Aje: ”Inte alltid så enkelt”

07 nov, 2022, 14:35 
Bathina och Aje Philipson
Vad hade kungaparets privata partyn varit utan Aje och Bathina Philipson! Men nu är kärleken slut – efter 22 år.
Annons
5 saker du inte visste om Bathina PhilipsonBrand logo
5 saker du inte visste om Bathina Philipson

De har varit det guldkantade paret i kretsen kring kungen och drottning Silvia och de har fascinerat oss med sin livstil och sina olikheter. Som tiorummaren på Östermalm – och åldersskillnaden på hela 35 år.

Och när de så småningom fick sina tre barn blev de komplicerade släktrelationerna också en snackis: Ajes barnbarn var ju äldre än hans yngsta dotter!

Bathina och Aje Philipson med Andreas Coci Philipson och deras respektive barn
En lite ovanlig familj! Aje Philipsons minsta barn är ju yngre än hans barnbarn.

Men nu sätter societetsdrottningen Bathina Philipson, 44, och kungens nära vän – tillika niobarnspappan – Anders ”Aje” Philipson, 79, punkt efter 22 år tillsammans, varav 18 som gifta.

Annons

Deras skilsmässoansökan är inlämnad till Stockholms tingsrätt, och enligt Ajes ex-fru Grete Qviberg har de levt delvis separata liv under en längre tid, även om det inte har synts utåt: En ”hemlighet” som har bevarats väl i vänkretsen – med kungen och drottning Silvia i spetsen.

Aje och Bathina tillhör ju den lite avskilda societetsvärld som så många är nyfikna på, inte minst för att man där av tradition håller låg profil och hanterar äktenskapsproblemen med största diskretion.

Grete Qviberg med Bathina Philipson
Societetsdrottningarna: Ajes exfru Grete Qviberg och Bathina Philipson.

Aje är också en av kungens äldsta och närmaste vänner och på det glada 1970-talet var han och kungen de hetaste grabbarna på stan.

Annons

Numera är de båda medlemmar av det mytomspunna kompisgänget Gubbtolvan som brukar luncha ihop, när kungen har tid vill säga.

Bathina Philipson med kungen och drottning Silvia vid sonen Hugos konfirmation i Medevi Brunn 2022
Senast vi såg Aje och Bathina med kungaparet var när deras son Hugo konfirmerades i Medevi Brunn i augusti.
Bathina Philipson och kungen i en kindpuss
Kungen fick en maffig luftpuss.

Men detta är också en värld där färgstarka Bathina har stuckit ut rejält.

Hon har dansat i Let’s Dance, och 2015 gjorde hon jättesuccé med SVT-serien Bathinas skilda världar, där vi fick följa hennes nyfikna spaningar om livet i olika samhällsklasser.

Annons

Hon är också känd för sin frispråkighet och spontana charm, medan hennes man håller låg profil och gillar rutiner och ordning och reda.

– Vi ger våra barn olika saker och på det viset blir de fulländade. Det tycker åtminstone jag som mamma! sa Bathina när hon och Aje var med i TV4:s Tillsammans med Strömstedts.

Bathina och Aje Philipson 2019 med sina barn Axel, Hugo och Märta. Till höger Camilla Stern.
2019: Bathina och Aje med sina barn Axel, Hugo och Märta. Till höger goda vännen Camilla Stern.

Bathina har också på sitt rättframma sätt beskrivit deras äktenskap som något av en bergochdalbana. De har dock alltid slutit upp vid varandras sida, som när Svensk Damtidning mötte dem tidigare i höstas i samband med att Ajes ex-hustru Grete Philipson begravde sin sambo Kent Löwenberg.

Bathina och Aje Philipson på Kent Löwenbergs begravning i september 2022
En av de sista bilderna före skilsmässan.

– I dag är vi verkligen en stor, härlig familj som bryr oss om varandra och gärna umgås, sa Bathina häromåret – och så kommer det att förbli även efter skilsmässan.

Annons

Bathina Philipsons skilsmässa från kungavännen Aje

Bathina har visserligen flyttat ut från den 470 kvadratmeter stora våningen på Östermalm i Stockholm, men hon bor bara två minuter bort.

Och när vi når henne vid lunchbordet i soliga Marbella där hela familjen – hon själv, blivande ex-maken Aje och barnen Axel, Hugo och Märta – just sitter och äter sin sena spanska lunch, så är hon samlad – och låter glad.

– Det här med skilsmässan – ja, det är vad det är. Det finns ju aldrig någon rätt timing när det gäller sådana här saker. Det är alltid en familjesorg. Men det går att välja hur man hanterar det.

– Man kan hantera det som vuxna människor som inte bråkar med varandra. Man får välja att vara en vuxen i detta i stället. Men en sorg, det är det förstås. Livet är ju inte alltid så enkelt.

Bathina Philipson
Samlad, trots familjesorgen.

– Men vi är fortfarande jättekompisar och vi har nära till varandra och till barnen. Och nu är vi här på semester i Marbella hela familjen. Det är som vanligt allting – Aje och jag är vänner. Och skilsmässan är ett beslut som har mognat fram. Det är ingen dramatik!

Annons
Bathina Philipson i tiorumsvåningen på Östermalm i Stockholm som hon nu har lämnat
Bathina Philipson i 10-rumsvåningen som hon nu har lämnat.

Den skilsmässoansökan som de har lämnat in till Stockholms tingsrätt är också gemensam och de har obligatorisk betänketid eftersom de har minderåriga barn.

Men vi backar bandet.Det var i juni 2000 som Bathina, som då hette El-Soudi och var så kallad ”väderflicka” på TV3, träffade Aje Philipson på Stockholmskrogen Riche, genom gemensamma vänner.

Han var 57 år och nyskild, och han hade sex barn. Bathina skulle fylla 22.

Deras romans väckte enorm uppmärksamhet: Hon var ”ung, fattig och muslim”. Medan Aje var ”gammal, kristen och rik” – som Bathina uttryckte saken på sitt sedvanliga drastiska sätt när hon och Aje var med i TV4:s Tillsammans med Strömstedts i våras.

Annons
Bathina El-Soudi och Anders Aje Philipson 2002
Aje Philipson och Bathina, som då hette El-Soudi, i början av sin långa kärleksrelation.

Fyra år senare senare sa de ja till varandra på svenska ambassaden i Paris, en lite hemlig borgerlig vigsel med Carl Adam ”Noppe” Lewenhaut och Sirwe Aram som bröllopsvittnen. Två månader senare föddes deras första barn, sonen Axel.

Och långt senare, i SVT-serien Bathinas skilda världar som sändes 2015, berättade Bathina att hon föll för Ajes “pondus och integritet och det liv han kunde erbjuda mig”.

Men hon har i alla år stått stadigt i båda sina världar och sitt hejdundrande 40-årsparty – med arabiskt tema – hade hon inte på Östermalm som man kunde tro. Nej, alla de glittrande societetsgästerna fick i stället festa loss i Mor Johannes kyrka i Stockholmsförorten Märsta, och festen blev glad, högljudd och långt ifrån lagom – precis som värdinnan själv!

Annons
Bathina Philipson på sin 40-årsfest med Aje Philipson
Bathina Philipsons 40-årsfest
40-årspartyt som ingen glömmer!

Bathina tycker dock att stämpeln som societetslady är alldeles för snäv:

– Jag menar, vem vill framställas enbart som en överklassdonna liksom? Det är ju bara en liten del av den jag är! Min grej är ju min podd Bathina En Podcast, och att svenskar med invandrarbakgrund ska få komma fram och visa vad de gjort för Sverige, sa hon till Svensk Damtidning häromåret.

Annons

– Jag vill lyfta första och andra generationens invandrare som har lyckats och som är med och bygger Sverige och som kan inspirera andra människor. Det är det jag brinner för!

Bathina och Aje Philipson på fest
Det är så här vi har varit vana att se dem: Aje i sammetssmoking och Bathina vid hans sida i något dyrt och glammigt. Men det är inte hela sanningen.

I Tillsammans med Strömstedts fick vi också en lite oväntad inblick i hennes och Ajes förhållande när Bathina plockade fram spelet ”Jag har aldrig” där det gäller att blåsa i en så kallad "blåsorm" när ett påstående inte stämmer.

Aje fick upp påståendet: ”Jag har aldrig varit på porrklubb” – och blåste.

– Vi har ju det. Du och jag, sa han och tittade på Bathina. Som svarade med ett av sina befriande härliga skratt: ”Dra inte in mig i det här!”

Annons

Så vad händer nu?

Ja, ingen behöver tvivla på att Bathina och Aje kommer att hålla ihop familjen, även efter skilsmässan. Eller som Carolina Gynning uttryckte saken i Expressen: Det kommer vara business as usual i familjen – allt fortsätter ungefär som det brukar:

– Vi har redan planerat det gemensamma julfirandet.

Aje Philipson med sin familj – hustrun Bathina och barnen
Trots skilsmässan: Familjen Philipson laddar för en gemensam storjul.

Foto: TT.

Annons