Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bebisen har kommit – svenska kungafamiljen flyttas ner

10 feb, 2021, 19:00 
Hela kungafamiljen har väntat. Nu är bebisen äntligen född – och det får konsekvenser i Sverige.
Annons
Babylycka! Prinsessan Eugenie har fått en sonBrand logo
Babylycka! Prinsessan Eugenie har fått en son

Hela kungafamiljen hittade ett skäl till att glömma den fruktansvärda pandemin ett tag och fokusera på livet, inte i döden.

Sent igår nåddes vi av beskedet: en prins har kommit in i världen!

Kungafamiljen har fått tillskott – det blev en prins

Drottning Elizabeth och prinsessan Eugenie
Den brittiska kungafamiljen är mitt i en skimrande babylycka.

Den brittiska prinsessan Eugenie meddelade oss genom ett inlägg på bildtjänsten Instagram. Hon la upp en bild där man ser den lille prinsens små fingrar. Eugenie, som fått sonen med sin make Jack Brooksbank, la till tre blå hjärtan till bilden.

I och med prinsens födsel har drottning Elizabeth blivit gammelfarmor för nionde gången! Men faktum är att även vår svenska kungafamilj kommer att bli påverkade av den nya kunglighetens inträde i livet. Om än i ganska liten grad.

Annons

Eugenie är nämligen själv på plats nummer tio i den brittiska tronföljden, som dotter till prins Andrew. Hennes son lär hamna på plats nummer elva.

Men via blodsband ingår även de svenska kungligheterna i tronföljden. Kungen är faktiskt, tro det eller ej, barnbarns barnbarn till drottning Viktoria, 1800-talsgiganten. Som en konsekvens av detta är han på plats nummer 293 i den brittiska tronföljden.

Efter honom, på plats nummer 294, hittar vi prins Carl Philip och därefter hans söner Alexander och Gabriel som har nummer 295 och 296

Kronprinsessan Victoria är nummer 297, prinsessan Estelle 298 och prins Oscar 299.

Prinsessan Madeleine återfinns på plats 300, och hennes barn är 301 (prinsessan Leonore), 302 (prins Nicolas) och 303 (prinsessan Adrienne). Men nu lär samtliga av våra svenska kungligheterna få hoppa ner ett stäpp på listan, för att ge plats åt Eugenies lille guldklimp. Det gör de nog så gärna.

Annons

"Babyn väger 3,6 kilo"

Det brittiska kungahuset följde Eugenies exempel och högtidlighöll babylyckan på de sociala medierna.

”Hennes kungliga höghet prinsessan Eugenie födde en son idag, den 9 februari 2021, klockan 08.55 på Portlands sjukhus. Jack Brooksbank var närvarande. Babyn väger 3,6 kilo.” skriver kungahuset på Instagram. Vidare skriver de att drottningen är ”förtjust över nyheten, liksom prins Philip, prins Andrew och de övriga mor- och farföräldrarna.

”Det här är prinsessan Eugenies och Jack Brooksbanks första barn, hertigen av York och hertiginnan Sarahs första barnbarn, och det nionde barnbarnsbarnet för drottningen. Hennes kungliga höghet och bebisen mår båda bra.” skriver kungahuset.

Annons