Begravning för kung Peter II i Belgrad

Häromdagen var det dags för kistan med kung Peter II av Jugoslavien att komma hem till Belgrad.

Över 40 år har passerat sedan kung Peter II avled. Nyligen fraktades kistan med kungens kvarlevor från USA till familjegraven som är belägen i Serbien.

Högtidligt

Det blev en högtidlig ceremoni. Kistan anlände till flygplatsen i Belgrad den 22 januari och transporterades med poliseskort till kyrkan och den kungliga familjegraven “Karadjordjevic dynasty Mausoleum of St. George” i Oplenac i Serbien.

Kungliga familjen

På flygplatsen togs kung Peter II:s kista emot av den kungliga familjen – kronprins Alexander, kronprinsessan Katherine, prins Peter, prins Philip och prins Alexander. Kronprinsessan Katherines dotter Alison var också på plats.

Bodde i USA

Kung Peter II av Jugoslavien bodde de sista åren i USA och dog den 3 november 1970 på Denver Hospital i Colorado. Han begravdes i St. Sava Monastery Church i Libertyville i Illinois och är således den ende kung som begravts i USA.

Exil

King Peter II abdikerade aldrig. Kung Peter II levde i exil i London (sedan USA) med sin hustru prinsessan Alexandra av Grekland och Danmark och sonen, kronprins Alexander.

Läs mer på hovets hemsida här››

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Faksimil/Serbiska hovets hemsida.

Se själva i filmen från begravningen här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=BJs3Fk5RVqE