Belgiens kung mindes sin svenska farmor

31 aug, 2015, 11:32 
https://image.svenskdam.se/asa_cropped-2-200x200.jpg.jpg?imageId=5471213&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Annons
SWITZERLAND KUSSNACHT COMMEMORATION MASS QUEEN ASTRID

Det är åttio år sedan svenskfödda drottning Astrid dog. Kung Philippe tog med sonen Gabriel till Schweiz för att minnas.

Drottning Astrid omkom i en bilolycka 29 augusti 1935 i Kussnacht. För att hedra hennes minne reste kung Philippe med sin son, prins Gabriel, till samma plats, där “Chapelle Astrid” , kapellet hade en ceremoni.

SWITZERLAND KUSSNACHT COMMEMORATION MASS QUEEN ASTRID

Prinsessan Astrid av Sverige, Belgiens drottning, föddes den 17 november 1905 i Arvfurstens palats. Hon var yngsta dotter till Prins Carl (bror till Gustaf V) och den danskfödda prinsessan Ingeborg.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
astrid albert ibl

Här ser vi Astrid med sonen Albert.

SWITZERLAND KUSSNACHT COMMEMORATION MASS QUEEN ASTRID

Astrids möten med hertigen av Brabant, kronprins Leopold av Belgien, skedde i hemlighet under våren och sommaren 1926 i familjens bostad på Hovslagargatan 5 i Stockholm och i sommarvillan Fridhem i Kolmården. Förlovningen eklaterades i Stockholm den 21 september 1926.

Annons
SWITZERLAND KUSSNACHT COMMEMORATION MASS QUEEN ASTRID

Det unga belgiska kungaparet besökte Sverige första gången officiellt 1935. Det var i maj i samband med bröllopet mellan prinsessan Ingrid och den danske prinsen Fredrik (IX).

Gabriel

Bara tre månader senare, den 29 augusti 1935, omkom drottning Astrid i en bilolycka vid Vierwaldstättersjön i Schweiz.

Philippe-34

Ännu i dag besöker många människor det lilla kapellet nära olycksplatsen vid byn Küssnacht, som uppfördes till Astrids minne.

Annons
xx

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures

Annons