Belgiens nya kungapar hyllades av folket

Belgiens nya kungapar hyllades av folket
Annons

Nu har Belgien fått ett nytt kungapar – Philippe och Mathilde. Och de hyllades av folket på balkongen.

Det har varit en dag fylld av känslor. Kung Albert och drottning Paola har tackat för sig. Nu är det kung Philippe och drottning Mathilde som är Belgiens nya kungapar.

Annons

Puss min älskade drottning!

Efter ceremonien och en kort bilkortege genom folkmassan kom det nya regentparet ut på balkongen med sina barn kronprinsessan Elisabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel och prinsessan Eléonore.

Det nya kungaparet i bilkortege genom Bryssel.

På balkongen sågs hela den belgiska kungafamiljen.

Prinsessan Claire och prins Laurent, prinsessan Astrid och prins Lorenz på balkongen.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

Se några inslag från olika nyhetssändningar från dagen här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=MOgvrDY5arc

httpv://www.youtube.com/watch?v=vqWYNSSZOOg

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Belgiens nya kungapar hyllades av folket”

 1. Anna skriver: 21 juli, 2013

  Vacker drottning med snygg klänning.
  Barnen finklädda.

  Frågan är hur länge de kan regera över ett enat Belgien…


 2. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juli, 2013

  Härligt att änkedrottning Fabiola får uppleva ett generationsskifte till på tronen.


 3. J.I. H-Musa skriver: 21 juli, 2013

  Drottning Mathilde pratar knappt och inte gärna nederländska/flamländska kung Philippe och resten av kungafamiljen är däremot flytande på nederländska, franska och tyska. I ett flerspråkigt land är det viktigt att kungafamiljen representerar alla i landet. Att kunna tilltala medborgarna är väldigt viktigt.
  Drottning Mathilde är adlig, utbildad och fyrbarnsmamma och otroligt sympatisk och vänlig. Jag tror att Belgien förblir enat ett tag till förutsett att kung Philippe ch drottning Mathilde kan blidka den norra delen (Vlanderen/flamländska), som är den största delen i landet. Det är här industrin finns och man tycker att vallonerna (fransktalande södra delen) är lata. Det är den flamländska delen som länge “hotat” med att bryta sig loss och bli självständigt.


 4. J.I. H-Musa skriver: 21 juli, 2013

  Kung Alberts hälsa har varit den officiella anledningen till hans abdikering. I Benelux vet man dock att bråket om hans oäkta 45-åriga dotter Delphine Boël också spelar en betydande roll.
  Det är precis i samma veva som hon har stämt sin bror, nyblivne kung Philiippe, och krävt hans DNA, som kung Albert meddelade att han avgår. Hon kan inte stämma sin far kungen, alltså stämde hon kronprins Philippe. Rättegången sköts upp till september (skulle ha hållits den 25 juni). Nu kan hon inte stämma kung Philippe. Kung Albert kan nu lösa det här privat och göra upp det här själv utan att skada den övriga kungafamiljen mer än han redan gjort. I den flamländska/norra delen av Belgien tycker hela 82-89% av befolkningen att den nyblivne äreke-kungen ska erkänna faderskapet. Delphine Boël är det inte många som har stor sympati för, hon gick i konkurs och det var då hon började kräva erkännande och pengar…


 5. Maj skriver: 21 juli, 2013

  #1 Kung Philippe har säker en del att pyssla med om han skall kunna hålla ihop flamländarna och valonerna med övriga Belgien.
  Dessa två grupper har velat bli självständiga länge.


 6. esse skriver: 21 juli, 2013

  varför har inte prins lorenz uniform?


 7. J.I. H-Musa skriver: 21 juli, 2013

  Den nyblivna kronprinsessan, 11 åriga Prinsessan Elisabeth hertiginna av Brabant, går i en nederländsk/flamländsk- språkig skola och dansar balett i en nederländsk/flamländsk dansakademi. Prinsessans syskon och kusiner går i samma skola. Det är första gången som belgiska kungligheter och en blivande regent får sin utbildning i nederländska/flamländska. Ungefär 60% den belgiska befolkningen talar nederländska/flamländska och det är också den delen som hotar att splittra landet. Uppenbart är kungafamiljen medveten om situationen.
  Drottning Paola (adlig) kommer från Italien och är flytande på flera språk, men inte nederländska/flamländska och som sagt inte nublivna fransktalande drottning Mathilde (född i Belgien som grevinna) heller. Fast drottning Mathilde är så sympatisk och tjusig och hennes man, kung Philippe, strävsam och plikttrogen att om några kan hålla ihop landet så är det det nyblivna kungaparet. Att deras fyra barn går i en nederländsk/flamländsk skola visar att enat Belgien är deras mål.


 8. Beata skriver: 22 juli, 2013

  Vacker drottning, vackrast tycker jag.


 9. Michelle skriver: 22 juli, 2013

  Det var højtideligt, som den slags skal være, og vist første gang jeg oplevede Philippe talende og “live”. Jeg vil ikke påstå, jeg synes det er en ny ung konge Belgien får og aldersforskel på 13 år til Mathilde, synes jeg var meget tydelig på denne dag.
  Jeg tror, han skal være lykkelig for, at hans far tog 20 år på tronen for ham og ikke mindst for, at have Mathilde ved sin side, hun har alt det, han mangler i udadvendthed… og bliver hans største styrke som konge.
  Ønsker ham held og lykke, Belgien bliver et ligeså svært land at være konge i, som Spanien.


 10. liana skriver: 22 juli, 2013

  Nr 6. Prins Lorenz är en Habsburg från Österrike, möjligen därför.

  Nr. 7. Drottning Fabiola är född de Mora y Aragon och hon kommer från Spanien. Hennes bror var don Jaime de Mora y Aragon som var gift med en svenska, Margit Ohlsson. Lite ovidkommande skvaller.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar