Benedikte och Anne-Marie stöttar drottning Margrethe

Benedikte och Anne-Marie stöttar drottning Margrethe

Sorgen och tomrummet efter maken prins Henrik finns förstås kvar, men nu är drottning Margrethe tillbaka på jobbet igen. Tack vare stödet från sina systrar Anne-Marie och Benedikte har hon hittat styrkan igen. Dessutom har Benedikte gått igenom samma sorg som Margrethe alldeles nyligen.

Vid prins Henriks begravning i Köpenhamn fanns både prinsessan Benedikte och drottning Anne-Marie vid sin syster, drottning Margrethes, sida. Det var en tung dag för drottningen som just förlorat sin livskamrat, och det var tydligt att hon uppskattade att ha sina systrar nära i sorgen.

Drottning Margrethe under prins Henriks begravning.

Drottning Margrethe under prins Henriks begravning.

Anne-Marie kom till Christiansborgs slottskyrka med sin make, kung Konstantin från det grekiska exkungahuset. Man såg att hon var tydligt rörd under ceremonin, och hon höll sin make hårt om armen när de vandrade ut ur kyrkan till de väntande bilarna.

Fembarnsmamman Anne-Marie är nu den enda av systrarna som fortfarande har sin make i livet. Men prinsessan Benedikte vet precis var drottning Margrethe går igenom. Så sent som under förra året var hon med om samma sak.

När prinsessan Benediktes man prins Richard avled förra året fanns Margrethe och Anne-Marie på plats och gav tröst i den svåra sorgen.

Läs mer: De 12 vackraste bilderna från prins Henriks begravning

Anne-Marie och kung Konstantin. Foto IBL

Eftersom drottning Anne- Marie gifte sig med kung Konstantin i unga år (hon var bara 18) och lämnade Danmark, så har hon inte funnits nära drottningen på samma sätt som prinsessan Benedikte. De har hållit kontakten via telefon, även om drottningen inte lär gilla småprat och egentligen tycker att det är jobbigt med längre telefonsamtal. Systrarna har i olika intervjuer berättat att de uppmanat Margrethe att skaffa sig mobil så de kan mejla varandra och skicka sms.

Läs mer: Benediktes lycka – äldsta dottern har hittat kärleken

Anne-Marie, Benedikte och Margrethe.

Anne-Marie, Benedikte och Margrethe.

Därför har det varit prinsessan Benedikte som oftast funnits på plats när drottning Margrethe behövt stöd i olika sammanhang. Ett exempel är när de danska tidningarnas löpsedlar fylldes av prins Henriks omdebatterade uttalanden om att han inte längre ville bli begravd tillsammans med sin hustru. Då reste Benedikte genast över, från Berleburg i Tyskland där hon bor, till Gråsten där drottningen befann sig.

Läs mer: Stort bildspel! Så minns vi Prins Richard

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie.

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie.

När Margrethe blev Danmarks drottning 1972 var det till systrarna hon vände sig för stöd. Genom livet har de alltid kunnat luta sig mot varandra i motgångar.

–  Det har skapat en speciell sorts syskonrelation, berättade prinsessan Benedikte för Svensk Damtidning under en intervju i samband med 70-årsdagen förra året.

–  Drottningen och jag kan också tala om saker som hon kanske inte kan tala med andra om. Som syster har jag kanske en helt annan infallsvinkel än vad andra har.

Läs mer: Så hedrar Victoria sin älskade auntie Lilian

Prinsessan Benedikte under Richards begravning.

Prinsessan Benedikte under Richards begravning.

Den danske kungaexperten Søren Jakobsen håller med om att Benedikte har en speciell plats i drottningens hjärta.

–  På ett mänskligt plan är det Benedikte som står henne närmast, säger han till Se og hør.

– De har inte så många gemensamma intressen men deras liv har ändå löpt parallellt genom åren. Nu tror jag vi kommer att få se Benedikte mer i Danmark i framtiden, både officiellt och inofficiellt. Den 15 mars arbetade hon i Danmark för första gången sedan prins Henriks begravning.

Kungliga systrarna Benedikte och Margrethe tillsammans.

Kungliga systrarna Benedikte och Margrethe tillsammans.

Jakobsen menar också att prinsessan Benedikte kommer att hjälpa Margrethe med fler  officiella och privata sysslor i framtiden. Dessutom kommer trycket på kronprinsparet Frederik och Mary att öka och Frederik kommer att få vikariera för drottningen allt oftare. Precis efter begravningen var ju Frederik kronprinsregent under nästan två veckor när Margrethe reste utomlands på sin årliga vintersemester.

Läs mer: Så har du aldrig sett kronprins Frederik förut!

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

– Kronprinsen kommer att få representera Danmark utomlands i större utsträckning, säger Jacobsen i intervjun.

Nu är Margrethe åter på jobbet, den danska stål-drottningen, som inte lär ha några planer på att abdikera än på ett bra tag!

Foto: Stella Pictures och IBL