Benediktes rörande ord om maken: "Jag sa att han måste kämpa"

Svensk Damtidning träffade prinsessan i samband med 70-årsdagen.

Prinsessan Benediktes man Richard Richard av Sayn-Wittgenstein-Berlebourg avled i sitt hem under måndagskvällen. Han blev 82 år.

1966 möttes danska prinsessan Benedikte och tyske prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg för första gången. Två år senare gifte de sig i Fredensborgs slottskyrka.

Prins Richard, vars mor var hertiginnan Margareta Fouché d’Otrante från slottet Elghammar, tackade nej till en dansk titel och han och Benedikte bosatte sig i Berleburg, men inte i själva slottet utan i en herrgårdsliknande bostad intill som kallas Munze. Eftersom Bendikte fortfarande är dansk prinsessa har hon under alla dessa år pendlat mellan Tyskland och plikterna i Danmark, något som tidvis satt igång skilsmässorykten.

2014 träffade Svensk Damtidning prinsessan Benedikte i hennes privata femrummare på Amalienborg. Hon förklarade då framgångsreceptet bakom det långa äktenskapet.

– Respekt. Och så ska man ge varandra lite nödvändigt svängrum. Det har nog varit mycket bra att vi inte har slitit på varandra 365 dagar om året, sa hon till vår utsände reporter.

Prins Richard kämpade i många med en cancersjukdom. Hur skulle prinsessan beskriva den perioden?

– Han har – peppar peppar – kommit över sin sjukdom. Jag sa till honom att han skulle kämpa. Nu är han en fightertyp och han var i god fysisk form när han blev sjuk. Det hade enligt läkarna en stor betydelse för det positiva resultatet. Dessvärre har inte alla sådan tur.

Men nu har alltså prins Richard somnat in. Benediktes privatsekreterare meddelade under tisdagsmorgonen att prinsen hastigt avlidit. Han sörjs närmast av Benedikte och de tre barnen prins Gustav, prinsessan Alexandra och prinsessan Nathalie med familjen.

Benedikte och prins Richard möttes under prinsessan Beatrix och Claus von Amsbergs bröllop i Amsterdam 1966. Ett år senare friade den tio år äldre tyske prinsen till Benedikte.

Foto: IBL.