Beridna Högvakten sa farväl till sin älskade häst Oden

Att vara häst vid den Beridna högvakten är verkligen inte likt vilket hästliv som helst. Pampiga parader, lyxiga boxar i Kavallerikasern och härlig vila på landet under semestern. Ett riktigt kungligt liv helt enkelt! Nu har en älskad trotjänare gjort sin sista parad och under avskedstalet vid kungliga slottet var inte ett öga torrt.

När hästarna som arbetar för den Beridna högvakten når 18-års ålder så görs en bedömning ifall det är dags för dem att gå i pension eller inte. En som nyligen fyllde 18 och fick beslutet om pension var Oden. Oden är av rasen engelsk shirehäst, väger närmare ett ton och kom till den Beridna högvakten när han bara var 6 år.

Oden var med i 350 parader för Beridna högvakten

Drygt 350 parader blev det innan det var dags att tacka för sig och flytta hem till fodervärden för gott där han bott när han inte arbetat. Hans pensionsår får han alltså tillbringa i sitt andra hem, en gård i Roslagen, dit flera av den Beridna högvaktens hästar håller till under sina vilodagar.

Oden under hans sista parad för den Beridna högvakten, den 6 september.

Oden under hans sista parad för den Beridna högvakten.

Precis som andra medarbetare skulle självklart även Oden tackas av under sin sista dag. Den 6 september gick han sin sista parad och Lena Linn, generalsekreterare vid den Beridna högvakten höll ett tal till hans ära.

– Vi tackade vår “gentle giant” för hans trogna tjänstgöring och sedan blåstes fanfarer till hans ära. Inte ett öga var torrt, berättar Lena Linn.

Hästen Tor, Odens närmsta vän i stallet, lär sakna sin kompanjon. Men som tur är kommer de fortsätta träffas i Roslagen dit även Tor åker på sina lediga dagar. Tor får dessutom fullt upp framöver, han blir nämligen som en mentor till Odens ersättare, 6-åriga Eric. Han har utbildats en längre tid för att kunna delta i paraderna och ta över efter Oden.

Hästarna utbildas för att vänja sig vid trafik och publik

Lena Linn, generalsekreterare vid den Beridna högvakten berättar hur det går till när de tränar hästarna att inte vara rädda för musikinstrumenten som används under paraden.

– Eftersom Eric tar över Odens plats kommer han, precis som Oden, bära pukorna i paraden. För att vänja honom vid det började vi med att hänga platshinkar med hästgodis över ryggen, så han förknippar det med något positivt då han får godis ur hinkarna när han är klar. Han har också gått med i vaktparaden för att vänja sig vid trafik och publik, säger hon.

Nu väntar lata och härliga dagar i Roslagen för Oden, och han kan verkligen lämna sitt arbete med stolthet. 350 parader ligger bakom honom. Bland annat har Oden varit med många gånger vid kungens födelsedag och Sveriges nationaldagsfirande på Yttre Borggården, senast nu när kungen fyllde 73 år.

Foto: Helena Nimbratt, Anton Körberg box Communications, TT