Bernadotte 200 år! Här är allt du inte visste om Jean Baptiste Bernadotte

05 feb, 2018, 12:02 
Idag firar kungafamiljen ätten Bernadottes 200 år på tronen. Men vem var han egentligen, deras franske anfader Jean Baptiste Berndotte som kom till Sverige för att bli vår nya kung?
Annons

Foto: Charles Hammarsten, IBL

Mörkt hår, bruna något liggande ögon, tunna läppar och en lång och spetsig näsa. Samt två ärr, ett i pannan och ett över ögonbrynet, ”förorsakat av en liten sten”. Så beskrivs Jean Baptiste Bernadotte av sin samtid. Han var den franske marskalken som blev Sveriges kung.

Karl XIV Johan var känd för att han var så morgontrött och för att han aldrig lärde sig svenska. Under alla sina år i Sverige fortsatte han att prata franska med stark brytning (eftersom hans modersmål var béarnesiskan, som är släkt med katalanskan).

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kung Karl XIV Johan.Charles Hammarsten / IBL Bildbyr

Han fick tre barn, men bara ett med sin fru. Hon hette Désirée Clary och var från Marseille, och hade varit förlovad med självaste Napoleon innan hon sa ja till Jean Baptiste. De gifte sig när han var 35 och hon var 21. Att de knappt kände varandra var helt normalt!

Annons

Tolv år senare blev hennes man kronprins, men kalla och regniga Sverige gillade hon inte. Så hon stannade i Paris och det tog 13 år innan hon flyttade hit permanent.

Désirée Clary var 21 år när hon gifte sig med Jean Baptiste. Och innan det hade hon hunnit vara förlovad med självaste Napoleon!Bridgeman / IBL BildbyrÂ

De fick bara ett barn, sonen Oscar som senare efterträdde sin pappa som kung Oscar I. Som ung blev Jean Baptiste också pappa till dottern Olympe Louise Cathérine, som bara blev 29 dagar gammal. Och under sina kronprinsår här i Sverige fick han dottern Maria med sin älskarinna Mariana Koskull.

Men hur kom det sig då att Jean Baptiste hamnade i Stockholm som Sveriges kronprins? Svaret är att han blev headhuntad. Han var ju Napoleons extremt framgångsrika och skickliga marskalk – och i det svenska kungahuset var det kris. Kungen, Karl XIII, var gammal och hade inga arvingar, och den danske prinsen Christian August som skulle ha tagit över hade precis fått ett slaganfall och dött.

Kungen med sin anfader som kallades Belle-Jambe – “Vackra benet”!.Toni Sica

Jean Baptiste var 47 år när han fick frågan. Han hade tjänat ihop en förmögenhet och hade fått ett eget litet furstendöme, Pontecorvo, mellan Rom och Italien. Men han tackade ja.

Annons

Den 2 november 1810 kom han, mycket förkyld, till Stockholm. Ceremonin tog en och en halv timme. Han gick in som markskalk Bernadotte och ut som kungens adoptivson och Sveriges kronprins Carl Johan.

Svenska lärde han sig som sagt aldrig och hemma på slottet gick det åt enorma mängder eau-de-cologne. Inte för att han ville lukta gott utan för att han hatade tobaksrök och inte stod ut med att hans adoptivpappa kungen bolmade så mycket. Så kronprins Carl Johan sprejade helt enkelt parfym på alla som kom i närheten …

En gång tillhörde den här äggkoppen Karl XIV Johan. Nu står den alltid intill kungens tallrik när det är galamiddag på slottet.

Kungen dog åtta år senare, den 5 februari 1818, och Karl XIV Johan blev Sveriges kung. På måndag är det precis 200 år sedan!

Sitt jobb gjorde han mycket bra, han var skicklig och plikttrogen, och han fick vara frisk och leva länge. Men i januari 1844 fick han kallbrand i foten och kort efter det en stroke på sin 81-årsdag. Han dog på Stockholms slott den 8 mars, efter 42 dagars sjukdom. Men innan han somnade in ska han ha vaknat upp och viskat sin son Oscars namn.

Annons

Begravningen i Riddarholmskyrkan tog mer än tre timmar. Och där vilar nu kungabarnens legendariske farfars farfars farfars far i det Bernadotteska gravkoret, i sin stora sarkofag av älvdalsporfyr.

Karl XIV Johan
Född: 26 januari 1763 i franska Pau. Pappa hette Henri och mamma Jeanne.
Titel: Kung av Sverige och Norge. Furste av Pontecorvo.
Familj: Adoptivson till Karl XIII. Gift med Désirée, som blev drottning Desideria. Pappa till Oscar (som blev kung Oscar I).
Död: 8 mars 1844 på Stockholms slott, 81 år gammal.
Aktuell: Det är 200 år sedan som han blev Sveriges kung!

Annons
I annonssamarbete med Dermarome