Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beskedet om kung Harald väcker oro: "Väldigt ledsna"

01 okt, 2020, 18:00 
Kung Harald och hans Sonja.
Kung Harald fick åka in akut till sjukhus. Det nya beskedet har lett till stor oro.
Annons

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?

Kung Harald skrämde slag på hela Norge i fredags.

82-åringen befann sig på Kungsgården när han plötsligt fick svårt att andas. Han färdades med ambulans till sjukhuset, fick vi veta i det norska hovets kommuniké.

“Kungen blev idag inlagd på Rikshospitalet. Orsaken var tung andning. Kungen utreds nu. Covid-19 är redan uteslutet”, skrev det norska hovet i ett uttalande.

Kung Harald blev sjuk – fick åka in på sjukhus

Kung Harald och hans Sonja.
Kung Harald och hans Sonja.

I måndag var Harald frisk nog för att bli utskriven från sjukhuset. Det innebar en stor lättnad för norrmännen, som högaktar sin regent.

Svensk Dam har kontaktat Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng för att få en ögonblicksbild.

– Det norska folket blev väldigt oroliga när nyheten om kung Harald sjukhusvistelse briserade. Många blev väldigt ledsna och fruktade det värsta, eftersom det första pressmeddelandet från slottet inte innehåll någon annan information än att kungen var inlagd. Norrmännen är väldigt förtjusta i kungen, och alla vet att han är sårbar och har uppnått en hög ålder. Kungen lades in med andningsproblem, och det var först många som var oroliga för att han hade smittats med corona. Sjukhuset skickade snabbt ut ett pressmeddelande om att han inte var covid-19-smittad, säger Anders.

Annons

 

Fick besök från familjen

I Norge dominerade nyheten om kung Harald rapporteringen under fredagen.

– De flesta norska mediehusen stod utanför Rikshospitalet och rapporterade live den första dagen. Drottning Sonja, prinsessan Märtha Louise och kronprins Haakon besökte sin far. Haakon var också tillbaka på sjukhuset i lördags, och då använde han munskydd, säger Anders.

 

Annons