Beskedet om Mette-Marit – Haakon tvingas rycka in

kronprinsessan mette-marit

Kronprins Haakon vikarierar för pappa Harald under sjukskrivningen. Men Mette-Marits situation är oklar. Orkar hon stötta sin make när han kliver in som tillförordnad statschef?
Kungliga smeknamn – vi har hela listan!
Slå på ljud

När Harald åkte in på Rikshospitalet, under fredagen, var det många som var oroliga för kungen – och hela den norska kungafamiljen. De har redan haft ett mardrömsår, med Ari Behns självmord, och frågan är om de orkar med ytterligare en kris, var det många som tänkte.

Kung Harald har suttit på tronen sedan år 1991, då Olav V av Norge dog. Han är en omåttligt populär monark och den dagen det blir dags att ersätta honom väntar en enorm utmaning för sonen Haakon.

Förhoppningsvis repar sig Harald för sin tunga andning, inom en snar framtid, men den dagen han går ur tiden kommer Haakons och Mette-Marits liv att förändras totalt. Kronprinsessan kommer att vara tvungen att stötta sin make i uppdraget som statschef. Men kommer hon att orka gå in i det kungliga strålkastarljuset igen?

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk sjukdom: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om. Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera, sa hon då.

Mette-Marits situation när Haakon rycker in för Harald

Den här veckan vikarierar Haakon för sin pappa. Kungen är förvisso utskriven från sjukhuset men han är fortsatt sjukskriven några dagar. Mette-Marit kommer dock stanna kvar på Skaugum, dit familjen flyttade när coronaviruset drog in över Oslo, och kommer inte synas vid sin makes sida under vecka, berättar den norska kungaexperten Anders Johan Stavseng.

Dessutom har det norska hovet ett speciellt tillvägagångssätt när Mette-Marit ska vara med på ett kungligt uppdrag.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, säger Anders Johan Stavseng.

Foto: TT